Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japan ima dvostruko više ostrva nego što zvanični podaci iz 1987. godine ukazuju - kako?

Mapiranjem kopnene mase Japana, došlo se do zaključka da na njegovoj teritoriji postoji još najmanje 7.000 ostrva koje treba uzeti u obzir.

 Ostrva u Japanu_2033831048.jpg Izvor: Shutterstock

UJEDINJENE NACIJE svojim pravilnikom o pomorskom pravu definišu ostrvo kao "prirodno formirano kopno, okruženo vodom, koje se nalazi iznad vode i za vreme plime". Iako možda na prvi pogled ova definicija zvuči prosto i deluje kao da je njihova identifikacija laka - u realnosti stvari funkcionišu drugačije, a najbolji primer za to je Japan. 

Ova ostrvska država se nalazi u delu tzv. "Vatrenog prstena" Tihog okeana, što znači da se brojna ostrva stvaraju i nestaju sa delovanjem prirodnih sila i vulkana. S druge strane površina od 370.000 kvadratnih kilometara je ogroman prostor i nije ga lako istražiti, čak ni sa najsavremenijom opremom. Ipak, naučnici su sada uspeli da identifikuju za 7.000 ostrva više nego što je to bio slučaj 1987. godine, kada su poslednju put popisana. 

Rezultati se još uvek čekaju

Vlasti u Japanu su tokom 2021. godine donele odluku da uz pomoć modernih tehnologija digitalnog mapiranja istraže svoju "rasutu" kopnenu masu. Pre svega jer je na osnovu prethodnih zvaničnih podataka broj ostrva iznosio 6.852, iako je postojao još jedan izvesni broj manjih ostrva koja pre 35 godina nisu mapirana. 

Stoga su uz pomoć fotografija iz vazduha, već postojećih mapa i drugih podataka do kojih je došla Uprava za geoprostorne informacije ili GSI, uspeli da identifikuju ukupno 14.125 ostrva koja pripadaju Japanu. Pored toga, kompjuterska istraživanja su pokazala da postoji još oko 100.000 kopnenih masa koje prema definiciji SAD-e spadaju u ostrva, međutim, dogovor je da se u obzir uzmu samo ona koja su duža od 100 m. 

Broj još uvek nije konačan i trebao bi da bude finalizovanu narednom preiodu, a kada do toga dođe ovo i dalje neće promeniti karte ili dovesti do redefinisanja japanske teritorije. 

Možda će vas interesovati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka