Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ispod supervulakana Jeloustona ima dvostruko više magme nego što se mislilo: U kom eruptivnom ciklusu se nalazi?

Autor Aleksandra Cvetić

Pored toga što predstavlja jednu od nejlepših prirodnih pojava na našoj planeti, supervulkan Jeloustoun je potencijalno i najnestabilniji.

 Jeloustone_95100742.jpg Izvor: Shutterstock

SUPERVULKAN Jeloustoun koji se nalazi u američkoj državi Vajoming prema najnovijoj studiji ima mnogo više magme nego što se ranije mislilo, ali naučnici tvrde da ovo i dalje ne znači da treba da paničimo jer to ne znači i verovatnu erupciju u bližoj budućnosti. 

Istraživački tim predvođen geologom Rosom Maguirom sa Univerziteta u Ilinoisu pokušao je da utvrdi koliko magme se nalazi ispod površine ovog supervulkana, ali i na koji način se ona kreće - kako bi preciznije mogli da predvide dešavanja u budućnosti.

"Iako naši rezultati pokazuju da rezervoar magme ispod Jeloustona sadrži vrelu tečnost na dubinama koje su podstakle prethodne erupcije, naša studija nije potvrdila prisustvo eruptivnog tela koje ukazuje na erupcije u budućnosti", objavili su istraživači u radu. 

Iako otkriti šta se dešava duboko ispod površine Zemlje nije ni malo lak zadatak, istraživači su koristili novorazvijenu tehniku tomografskog snimanja za analizu seizmičkih talasa zabeleženih u periodu između 2000. i 2018. godine, uz primenu pune inverzije talasnog oblika kako bi bolje protumačili vibracije koje se odbijaju i vraćaju. 

Na osnovu toga kako se brzina talasa menja na različitim dubinama, istraživači su došli do zaključka da rezervoar tečne magme ispod Jeloustona ima delimičnu frakciju paljenja koja iznosi između 16 i 20 procenata, za razliku od prethodnih modela koji su procenjivali 10 procenata ili manje. Pored toga otkriveno je da su talasi najsporije širili na oko 3 do 8 kilometara ispod površine, što sugeriše da je rastopljena tečnost najviše koncentrisana na tzv. plitkim dubinama. 

Prema rečima istraživača nova detaljna zona bogata topljenjem je "važan pokazatelj" u kom eruptivnom ciklusu se nalazi vulkan, ali dodaju i da je to samo jedan deo slike. Modeli predviđanja se stalno usavršavaju kako se dolazi do novih erupcija i saznanja. U poslednjih 2,1 miliona godina desile su se tri katastrofalne erupcije Jeloustona, iako nema jasnih indikacija kada bi do sledeće moglo da dođe. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Science.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srb

Ako zatreba, jedan sarmat bi mogao da pomogne da to izađe na površinu. Bavite se procenama te opcije. I savetujte onog senilnog Bajdena da se mane rusa i Rusije. Nisu rusi indijanci.

Najnovije

Priroda

Nauka