Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto su plići zemljotresi razorniji od dubljih? Katastrofa sa Jave kao objašnjenje

Autor Aleksandra Cvetić

Primeri zemljotresa na Javi koji su se desili u razmaku od par godina, ali na različitim dubinama i magnituda imali su neočekivano drugačije ishode.

 Java nakon udara plitkog zemljotresa-0739687886.jpg Izvor: Profimedia

PRE PAR DANA svet su obišle fotografije nastale nakon zemljotresa koji je pogodio indonežanski grad Čijadžuru u zapadnoj Javi. Procene su da je tom prilikom nastradalo najmanje 260 ljudi i da je oštećeno preko 22.000 zgrada. Iako je njegova magnituda iznosila 5,6 stepeni po Rihteru, on je iza sebe ostavio dosta razornije posledice od mnogih drugih zemljostresa koji su se dešavali tokom poslednjih decenija u Indoneziji

Zašto je ovaj toliko drugačiji? Stručnjaci navode da je jedan od glavnih razloga dubina na kojoj se desio - 10 kilometara.  

Uloga dubine zemljotresa

Dva najvažnija faktora koji određuju intenzitet podrhtavanja tla izazvanog zemljotresom su njegova magnituda i udaljenost. Naime, zemljotresi na dubinama većim od 50 km mogu izazvati i izazivaju štetu, ali je intenzitet potresa manji pošto seizmički talasi moraju da pređu najmanje 50 km pre nego što stignu do nas. Najbolji primer koji opisuje ovakve događaje je zemljotres magnitude 6,5 stepeni Rihterovih koji se desio na dubini od 90 kilometara u blizini Tasikmalaja na Javi tokom 2017. godine - a čiji krajnji rezultat je smrt četiri osobe i materijalna šteta na 4.826 objekata.

Procene su da je zemljotres u Čijandžuru imao čak 21 put manju jačinu od onog u Taksimaliju, ali njegov uticaj je bio mnogo veći jer se desio na dosta manjoj dubini. Što je rezultiralo brojnim ljudskim žrtvama, materijalnom štetom ali i klasifikacijom - ozbiljan ili 8 na Merkalijevoj skali. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka