Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrivaju tane Vredefort kratera: Koliki je bio asteroid koji se sudario sa Zemljom pre 2 milijarde godina?

Autor Aleksandra Cvetić

Naučnici sumnjaju da je asteroid koji je udario u Zemlju pre oko 2 milijarde godina, bio još veći nego što se ranije mislilo a samim tim i da su posledice bile razornije.

 Udar asteroida_488993764.jpg Izvor: Shutterstock

KRATER VREDEFORT predstavlja drevni "ožiljak" koji je nastao kada je ogromna stena iz svemira udarila u našu planetu na teritoriji današnje Južne Afrike - danas se nalazi 120 kilometara jugozapadno od Johanezburga. Njegov trenutni prečnik je širok oko 159 kilometara i predstavlja najveći vidljivi krater na Zemlji. Međutim, on je manji u prečniku od "zakopanog" kratera Čiksulub na Jukatanu koji je napravio asteroid pre 66 miliona godina i zbrisao dinosauruse sa naše planete. 

Naučnicima je danas poznato da krateri vremenom erodiraju i da se polako smanjuju. Stoga su rešili da provere koliki prečnik je Vredefort imao pre 2 milijarde godina, kako bi u budućnosti mogli da izrade preciznije geološke modele i lakše pronađu slične kratere kako na Zemlji tako i u našem Sunčevom sistemu. 

Uočeno je da su prvobitne strukture prekrivene mlađim stenama, zbog čega su danas vidljivi samo obodi uzdignutog dela kratera. Međutim, neke nedavne studije su procenile veličinu Vredeforta fokusirajući se na minerale koji okružuju krater, uočene su deformacije i udarne frakture u kristalima koje su bile uzrokovane udarom asteroida i na taj način je proširen radijus eksplozije.

Na osnovu revidiranih proračuna originalne veličine kratera Vredefort, nova studija sugeriše da je asteroid koji ga je napravio verovatno bio oko dva puta veći od onog koji je ubio dinosauruse. Drugim rečima, svemirska stena je morala da ima negde između 20 i 25 kilometara u prečniku. On je takođe morao da putuje mnogo brže - negde između 72.000 i 90.000 km/h, na osnovu dobijenih proračuna pretpostavka je da je ovo bio najveći pojedinačni događaj oslobođene energije u istoriji Zemlje, kako navode autori studije. Međutim, pošto se udar dogodio tako davno, malo je dokaza o snazi eksplozije i efektima sudara.

Koautor studije Miki Nakajima sa Univerziteta Ročester u Njujorku objasnio je da mnogo dokaza o posledicama koje je prouzrokovao ovaj asteroid pre 2 milijarde godina nema, iz prostog razloga što je tada na našoj planeti postojao samo jednoćelijski oblik života. Nakon njega nije bilo masovnog izumiranja, niti velikih požara, ali veruje se je da je ovaj udar imao mnogo veći uticaj na globalnu klimu za razliku od svih drugih. 

Studija je objavljena onlajn na sajtu Journal of Geophisical Research. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka