Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemaljske nadrealne stene: Izgledaju KAO DA NE PRIPADAJU TU, a dokaz su nekadašnjih klimatskih promena

Ako ste ikada ugledali stenu koja izgleda kao da se ne uklapa u svoju okolinu, najverovatnije da je reč o dokazima nekadašnjih klimatskih promena.

 Stena.jpg Izvor: Tom Ričardson

DA LI STE IKADA NABASALI na neku stenu koja se nikako ne uklapa u krajolik? Po svoj prilici, reč je o glečerskoj eratičkoj steni, koja se poneta ledenim tokom tu zatekla prilikom otopljavanja, u nekim slučajevima stotinama kilometara od svoje prvobitne lokacije.

Veličina eratičkih stena kreće se u opsegu od oblutka veličine dlana do stena velikih poput kuća. One leže u poljima, na obroncima planina i na dnu mora. Ove putujuće stene - poput one u blizini planine Inglborou, u engleskom Nacionalnom parku Jorkširske doline - izdvajaju se u odnosu na svoju okolinu. Njihova litologija, odnosno fizički sastav, može biti različita od tla na koje su se spustile, što često stvara iznenađujuće prizore koji postaju mamac za putnike i izvorišta lokalnih legendi.

 Ali i same stene kazuju priče, a naučnicima koji znaju da tumače krajolik, eratičke stene mogu da otkriju putokaze za kretanja zaleđenih prostranstava Zemlje tokom mnogih milenijuma.

"One su dovele do otkrića mnogo obimnije glacijacije, kontinentalne glacijacije, one što je sada nazivamo ledenim dobom", kaže Edvard Ivenson, glaciolog na Univerzitetu Lihaj u Pensilvaniji. Kako se današnji glečeri otapaju i povlače, buduće eratičke stene verovatno će kazivati priče o klimatskim promenama izazvanim ljudskim aktivnostima. - DŽORDAN SALAMA

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka