Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li znate zašto Bajkal nazivaju i "Galapagos Rusije"? Zavirite među neverovatne prizore sa najstarijeg jezera na svetu

Autor Aleksandra Cvetić

Smešteno u Sibiru, Bajkalsko jezero predstavlja najveće ali i najstarije jezero na svetu. Ipak, poslednjih godina sve češće se mogu čuti upozorenja istraživača koji tvrde da je njegov opstanak ugrožen klimatskim promenama.

 Jezero Bajkal Izvor: Shutterstock

Veći po zapemeni od svih Velikih jezera iz Severne Amerike zajedno, ali i po teritoriji rasprostiranja od Belgije, ovo jezero obara rekord i u dubini koja u jednom njegovom delu iznosi čak 1.642 m. Pored toga, većina geologa se slaže da njegova starost iznosi najmanje 25 miliona godina, a možda i više. Svoj nastanak duguje sudaru do kog je došlo između Sibirske platforme i ploče Amrija, nakon čega je između njih formiran rascep ispunjen vodom - u ovom regionu su i danas osetni brojni mini zemljotresi. 

Možda će vas interesovati i:

Okruženo gustim subarktičkim šumama, Bajkalsko jezero je toliko biološki raznoliko da nosi naziv "Galapagos Rusije". Od 2.000 biljnih i životinjskih vrsta koje ga naseljavaju, skoro polovina njih je endemska. Među kojima se izdvaja Nerpa - jedina isključivo slatkovodna vrsta foke na svetu. Još jedna od karakteristika ovog jezera, koja se uočava samo u okeanima je da ispod njega postoje hidrotermalni otvori bogati mineralima. 

Međutim, kada nastupi zimski period njegova površina se pretvara u led - čija debljina može da dostigne i 2m, u trajanju od nekoliko meseci. Površinske vode se tada pretvaraju u neobične strukture koje nalikuju izbočinama, usled dejstva jakih vetrova. 

Zbog svojih prirodnih lepota i dejstava različitih prirodnih pojava, Bajkalsko jezero već vekovima nazivaju i "svetim morem", a jedno od njegovih ostrva Olkon predstavlja religijski centar domorodačkog nadora Burjata sa brojnim totemima prekrivenim šarenim trakama. 

Poslednjih godina se sve glasnije mogu čuti upozorenja istraživača i tvrdnje da je opstanak Bajkalskog jezera ugrožen zbog klimatskih promena i prekomernog ribolova. Proračuni meteorologa ukazuju da ćetemperature na njemu do 2100. godine biti za 4,5 stepeni više, što će dovesti do pada u nivou kiseonika jezerske vode i ugroziti opstanak njenih stanovnika.  

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka