Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od NAJDUBLJE REKE NA SVETU zavisi 75 miliona ljudi, a područje oko nje nazivaju "drugim plućima sveta"

Najdublja reka na svetu zajedno sa svojim pritokama, kao i prašumama i močvarama koje napaja, pokriva teritoriju veličine Indije.

 Reka Kongo Izvor: Shutterstock

Najdublja reka na svetu nalazi se na afričkom kontinentu i ujedno je i druga najduža reka Afrike (nakon Nila). Duža je od 4 000 kilometara i jedina je reka na svetu koja prelazi ekvator dvaput.

Od nje zavisi 75 miliona ljudi duž čitavog toka od istoka Afrika kroz prašume Konga pa sve do Atlantskog okeana. Među njima je oko 150 različitih etničkih grupa.

Reč je o reci Kongo, toliko dubokoj da do nekih njenih delova ne dopire svetlost. Najdublji delovi nalaze se na 220 metara ispod površine vode, a koliko je reka duboka otkrio je jedan neobičan detalj koji je privukao pažnju naučnika širom sveta. Bila je to – mrtva riba!

Možda će vas zanimati i:

Kako je mrtva riba otkrila dubinu reke Kongo?

Pre desetak godina uočena je bleda riba, koja je zbog nedostatka pigmenta podsećala na pećinske životinje. Međutim, u reci Kongo nema podvodnih pećina. Ispostavilo se da je riba stradala od naglog smanjenja spoljnog pritiska pri čemu se stvaraju mehurići u venama.

Proučavajući donji tok reke u kom je riba pronađena, otkriveno je čitavo bogatstvo ribljih vrsta koje su evoluirale tako da se prilagode dubokoj reci i njenim jakim strujama, pišePun kufer.

Neukrotiva reka

Zbog svoje jedinstvene "anatomije", reka Kongo podeljena je u tri dela: gornji, srednji i donji Kongo. Gornji čine brze pritoke, srednji je uglavnom mirnijeg toka, dok donji ima mnoštvo kanala i slapova, zbog čega može biti opasan. Kako je srednji tok dugačak oko hiljadu kilometara i prolazi nedaleko od većih gradova, brojni stanovnici ga koriste za prevoz čamcem.

Sliv reke Kongo drugi je najveći na svetu (nakon Amazona). Reka zajedno sa svojim pritokama, kao i prašumama i močvarama koje napaja, pokriva teritoriju veličine Indije.

Zahvaljujući vlažnoj klimi i padavinama, nivo vode je stabilna tokom čitave godine, a kombinacija ogromne količine vode i ekvatorske klime rezultirala je jednim od najbogatijih i najvećih prašumskih područja na svetu. Zbog toga ovo područje ponekad nazivaju i "drugim plućima sveta".

 Reka Kongo
Reka Kongo
Izvor: Shutterstock

U njima živi više od 10 hiljada vrsta tropskih biljaka, od kojih 30 posto ne postoji nigde drugde u svetu. Među životinjskim vrstama koje žive na ovom području su gorile, slonovi, zmije, leopardi, lavovi, nilski konji i drugi.

Njegovo ušće u Atlantski okean nije nalik onome kakav ima većina reka, koje se kroz mnoštvo malih potoka i rečica prepuštaju moru. Ovde se ogromna količina vode sa više strana obrušava kroz relativno usko područje pa nastaje "gužva" prepuna brzaka – a potom reka ulazi u okean preko podvodnog "kanjona Kongo". Reč je o kanalu koji je, kako se procenjuje, dubok oko jednog kilometra.

Ovaj deo otkrili su Portugalci kada su sa brodovima stigli u 15. veku, na prag nekad moćnog Kraljevstva Kongo i vratili se u Evropu s pričama o neukrotivoj reci…

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka