Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 veličanstvenih: Da li znate koja jezera su najveća na svetu?

Ova jezera su najveća po površini, ali ima tu i još nekih rekorda...

 Satelitski snimak Kaspijskog jezera Izvor: Kaspijsko jezero/Shutterstock

1. Kaspijsko jezero

Ovo jezero, poznato je i kao Kaspijsko more sa svojih 371 hiljada kvadratnih kilometara predstavlja najveću vodenu površinu okruženu kopnom na svetu.

Njegove obale nalaze se u Kazahstanu, Rusiji, Turkmenistanu, Azerbajdžanu i Iranu,. Ovaj svojevrsni "bazen" nalazi se 27 metara ispod nivoa mora. Sama voda u jezeru pomalo je slana, ali znatno manje od drugih mora ili okeana.

Možda će vas zanimati i:

2. Jezero Superior

Najveće je iz grupe Velikih jezera ima 82 hiljade kvadratnih kilometara, a nalazi se na granici Kanade i Sjedinjenih Američkih Država. Njegove obale dotiču kanadsku državu Ontario, ali i američke Minesotu, Viskonsin i Mičigen. Jezero ima i veću zapreminu od ostalih Velikih jezera, tačnije, ono samo sadrži više vode od preostala četiri velika jezera zajedno. Na njemu se nalaze i brojna ostrva, pišePun Kufer.

3. Jezero Viktorija

Najveće jezero Afrike, dotiče obale Ugande na severu, kao i Kenije i Tanzanije na istoku i jugu. Pokriva površinu od 68 870 kvadratnih kilometara. Jezero je poznato po divljim životinjama, a u njemu mogu da se nađu i mnogobrojne vrste riba - zbog čega je ribolov ovde veoma popularan.

4. Jezero Hjuron

Reč je o još jednom od pet Velikih jezera, a ovo se smestilo između Mičigena i Ontarija. Sa svojih 59 570 kvadratnih kilometara ono je četvrto uopšte, a treće slatkovodno jezeru po veličini na svetu, koje je smešteno na gotovo 180 metara nadmorske visine, pa njegova prosečna dubina iznosi 60 metara. Dugačko je neverovatnih 332 kilometra, a na njemu se nalazi i ostrvo Manitoulin, najveće ostrvo na svetu koje je okruženo slatkom vodom.

5. Jezero Mičigen

Treće najveće jezero Severne Amerike ima 57 757 kvadratnih kilometara, a njegove obale nalazese u nekoliko zemalja Sjedinjenih Država, uključujući Illinois, Indijanu, Mičigen i Viskonsin, pa je najveće jezero koje se celom površinom nalazi unutar jedne zemlje - Sjedinjenig Država. Na njegovim obalama leži i nekoliko velikih gradova, poput Milvokija i Čikaga.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka