Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dijamant izvučen iz dubine Zemlje sadrži nikada ranije viđen mineral!

Međunarodno mineraloško udruženje je sada potvrdilo davemaoit kao novi mineral.

 novi mineral davemaoit Izvor: Aaron Celestian; Los Angeles County Natural History Museum / Ferrari / Profimedia

U dijamantu izvučenom duboko ispod površine Zemlje, naučnici su otkrili prvi primer nikada ranije viđenog minerala.

Nazvan davemaoite po istaknutom geofizičaru Ho-kvangu (Dave) Maou, mineral je prvi primer kalcijum silikatnog perovskita visokog pritiska (CaSiO3) pronađenog na Zemlji. Drugi oblik CaSiO3, poznat kao volastonit, može da se pronađe širom sveta, ali davemaoit ima kristalnu strukturu koja se formira samo pod visokim pritiskom i visokim temperaturama u Zemljinom omotaču, uglavnom čvrstom sloju Zemlje zarobljenom između spoljašnjeg jezgra i kore.

Možda će vas zanimati i:

Dugo se mislilo da će davemaoit je važan mineral u mantlu Zemlje. Ali naučnici nikada nisu pronašli nikakve direktne dokaze o njegovom postojanju jer se, kada se kreće prema površini i kako pritisak opada, razlaže na druge minerale. Međutim, analiza dijamanta iz Bocvane, koji se formirao u omotaču oko 660 kilometara ispod površine Zemlje, otkrila je uzorak netaknutog davemaoita zarobljenog unutra. Međunarodno mineraloško udruženje je sada potvrdilo davemaoit kao novi mineral.

"Otkriće davemaoita je bilo iznenađenje", rekao je za Live Science glavni autor Oliver Čauner, mineralog sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu.

Čauner i njegove kolege otkrili su uzorak davemaoita tehnikom poznatom kao sinhrotronska rendgenska difrakcija, koja fokusira visokoenergetski snop rendgenskih zraka na određene tačke unutar dijamanta sa mikroskopskom preciznošću. Merenjem ugla i intenziteta povratne svetlosti, istraživači mogu da dešifruju šta je unutra, rekao je Čauner. Uzorak davemaoita unutar dijamanta bio je veličine samo nekoliko mikrometara, tako da bi ga manje moćne tehnike uzorkovanja propustile.

Veruje se da davemaoit igra važnu geohemijsku ulogu u mantlu. Naučnici pretpostavljaju da mineral može da sadrži i druge elemente u tragovima, uključujući uranijum i torijum, koji oslobađaju toplotu radioaktivnim raspadanjem. Stoga, davemaoit može pomoći u stvaranju značajne količine toplote u mantlu, rekao je Čauner.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka