Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada su prvi kontinenti su izronili iz okeana? Naučnici tvrde - 700 miliona godina ranije nego što se mislilo

Naučnici pretpostavljaju da su najraniji stabilni kontinenti izronoli iz okeana koji je prekrivao čitavu Zemlju 700 miliona godina ranije nego što se mislilo.

 Stene na obali reke Izvor: Shutterstock

Prvi kontinenti na Zemlji izronili su iz okeana 700 miliona godina ranije nego što se mislilo, sugeriše nova analiza drevnih stena.

Istraživači koji su u istočnoj Indiji proučavali sedimente stena veruju da bi ovo otkriće moglo da objasni povećanje kiseonika u atmosferi i formiranje glečera tokom tog perioda Zemljine istorije, prenosi The Guardian.

Možda će vas zanimati i:

Analiza sedimenata iz Singhbhuma, u blizini Kalkute, sugeriše da su prvi stabilni kontinenti – poznati kao kratoni – počeli da se pojavljuju iznad nivoa mora između 3,3 i 3,2 milijarde godina.

Dr Prijadarši Čauvdri sa Univerziteta Monaš, vodeći autor studije, objasnio je da su se stene morale formirati na kopnu. Kako je tim došao do tog zaključka? Zbog prisustva određenih karakteristika poput mreškanja - koje nastaje slično kao kada vetar i talasi ostavljaju tragove na peščanoj plaži.

Čauvdri je rekao da su prvi kontinenti verovatno formirani pre postojanja tektonike ploča, koja je danas glavni pokretač povećanja nadmorske visine kopnenih masa.

"Danas tektonika ploča kontroliše nadmorsku visinu. Sudarom dve ploče formirali su se Himalaji i Alpi", rekao je on. "To nije bio slučaj pre 3 milijarde godina."

Naučnici pretpostavljaju da su najraniji kontinenti izronoli iz okeana, koji je prekrivao Zemlju, nakon 300 do 400 miliona godina neprekidne vulkanske aktivnosti.

Čauvdri je objasnio da je kraton Singhbhum možda nastao od gomile lave nakupljane tokom vremena. Njegova kora – duboka oko 50 kilometara – "postala je tako debela i samo je lebdela iznad vode… kao santa leda koja pluta".

Tim je izvukao sitna zrna minerala poznatog kao cirkon iz sedimenata Singhbhuma. Upotrebom lasera, a zatim merenjem relativnih količina oslobođenih elemenata, tim je uspeo da proceni starost stena.

Studija je objavljena u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka