Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlje "nezalazećeg" Sunca: Gde na svetu je 6 meseci dan, a 6 meseci noć?

Nije svuda, naravno, baš u pitanju šest meseci, ali je dovoljno da pojava fascinira.

 svalbard_789477592 Izvor: Shutterstock

Severni polarnik ili Arktički krug jedna je od pet paralela na mapi Zemlje. Arktički krug predstavlja južnu granicu polarnog dana. Bilo gde severno od njega, Sunce može da se vidi iznad horizonta duže od 24 sata, najmanje jednom godišnje.

To se dešava zbog nagiba Zemlje, koja ima otklon od 23,5° od svoje vertikale, te je tokom letnjeg solsticija Sunce iznad Severnog polarnog kruga, a za vreme zimskog solsticija izvan domašaja sunčevih zraka.

Zemlje koje leže unutar Arktičkog kruga su Sjedinjene Države (Aljaska), Grenland, Norveška, Finska, Rusija (Sibir).

Možda će vas zanimati i:

Za koja mesta kažemo da imaju šest meseci dan, a šest meseci noć?

To su delovi zemalja koje leže unutar unutar Arktičkog kruga.

Kako nijedna od država ne leži baš čitavom svojom površinom unutar Severnog polarnika, samo u delovim tih zemalja se dešava ova pojava.

Pod Arktičkim krugom nalazi se četvrtina teritorije Finske, a na najsevernijoj tačci te države Sunce ne zalazi svega 60 dana tokom leta.

U Svalbardu u Norveškoj, najsevernijoj naseljenoj regiji u Evropi, Sunce ne zalazi otprilike od sredine aprila do kasnog avgusta. Dakle, ima polarni dan i polarnu noć, samo ne baš u trajanju od pola godine.

Na samom Severnom polu je ekstemnije, tamo Sunce može da se vidi na nebu neprekidno pola godine. Severni pol ima polarni dan – period kada je Sunce napolju 24 sata – čak 6 meseci, od kasnog marta do kasnog septembra.

Na Grenlandu Sunce zalazi sredinom oktobra i ne pojavljuje se do samog kraja februara. Polarna noć traje četiri meseca i nedelju dana.

Islandski glavni grad Rejkjavik, ujedno i najseverniji glavni grad na svetu, leti ima najduži dan, to se dešava 21. juna kada dan traje čak 21 sat i 45 minuta.

Pet glavnih gradova koji zimi imaju najmanje dnevnog svetla:

1. Rejkjavik, Island

2.  Helsinki, Finska

3. Oslo, Norveška

4. Talin, Estonija

5. Stokholm, Švedska

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka