Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li biste smeli da tvrdite: Koja reka je "najveća" na svetu? (VIDEO)

U jednu od najdužih reka na svetu bi teritorija države Francuske mogla da stane čak 11 puta.

 najduza-reka Izvor: Printscreen Youtube/ RealLifeLore

Svako od nas ima neku predstavu o veličini Zemljine kugle i njenih kontinenata, država. Stvaramo mentalne slike, pravimo poređenja... Ali koliko god da mislimo da smo u glavi stvorili neku ideju o tome koliko je visok Everest ili udaljena Australija, te brojke nas uvek iznova fasciniraju.

Ista je situacija kada govorimo o rečnim sistemima. Na teritoriji Srbije stanovnici zaista imaju priliku da viđaju moćne reke, što samo donekle može da olakša zamišljanje najvećih reka na svetu.

Možda će vas zanimati i:

Koja je reka najveća na svetu?

Različiti izvori navode različite podatke, tu su i Misisipi i Jangce, ali polemika uvek nekako završi na dve: Amazon ili Nil?

Postoji nekoliko problema koji se nameću prilikom merenja, naročito u kontekstu poređenja. Već na prvom koraku, geografi su u problemu da odrede početnu tačku nekih reka. Na primer, da li se meri najudaljeniji izvor jedne od pritoka; da li se mere meandri ili pravolinijski; i dokle reka zapavo seže u okean?

Nil, smatra se, izvire iz jezera Viktorija, kao Beli Nil, a zatim se kod Kartuma spaja sa Plavim Nilom koji izvire iz jezera Tana. Oni odatle do ušća u Sredozemnog mora čine Nil. Mnoge reke se, takođe, ulivaju u jezero Viktorija, i neki geografi ih smatraju delom Nila. Najdalja koja čini Nil je Ruvironza, reka u Burundiju, koja je gornja grana reke Kagera.

Prema novim studijama u kojima su korišćeni novi načini merenja poput satelitskih snimaka, Nil je najduža reka na svetu. Prema tim studijama dužina reke Nil je 7.088 km, ali bez Kagera dužina Nila iznosi 6.650 kilometara; takođe zavisi i u kom periodu godine se moćni Nil meri. Prema istom istraživanju dužina reke Amazon je 6.853 kilometara.

Postoji i brazilska studija iz 2007. i 2008. koja na dužinu reke Amazon dodaje dužinu delte pa je Amazon najduža reka sa 6.992 kilometara.

Amaznon je više jedan razgranat masivni rečni sistem, koji nije samo neverovatno dug, nego je i količina vode tolika da je Amazon odgovoran za 20 odsto sve slatke vode koja se uliva u okean. Neki kartografi smatraju da je njegova ukupna veličina tolika da u njega 11 puta može da stane Francuska.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka