Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dom najvećih vulkanskih erupcija i najsnažnijih zemljotresa: 10 činjenica o Vatrenom pojasu Pacifika

Upoznajte -istovremeno - moćni i zastrašujući Vatreni pojas Pacifika

 vatreni-pojas-pacifika_1938373513 Izvor: Shutterstock

1. Vatreni pojas Pacifika poznat još i kao Pacifički vatreni pojas i Tihookeanski vatreni prsten je lanac vulkana i seizmički aktivnih lokacija koji se prostire na dužini od oko 40.000 kilometara, koji se nalazi duž obala Tihog okeana.

2. Počinje na zapadnom obodu Tihog okeana sa Kamčatkom na kojoj ima 28 aktivnih vulkana. Od Kamčatke ka jugu se pruža preko Kurilskih ostrva gde ima 39 aktivnih vulkana. Odatle se vulkanska zona nastavlja na japanska ostrva gde ima 49 aktivnih vulkana. Dalje se pruža preko Filipinskih ostrva sa 12 aktivnih vulkana, Celebesa sa 4 vulkana, Nove Gvineje sa 10, pa preko Nove Britanije, Solomonskih ostrva, Novih Hebrida, ostrva Karmedek i Novog Zelanda sve do Antarktika.

Možda će vas zanimati i:

3. Istočni obod Vatrenog pojasa Pacifika počinje Aleutskim ostrvima na kojima se nalazi 25 vulkana. Dalje ide preko Aljaske na Kordiljere. Veliki sistem planinskih venaca Anda i Kordiljera ima preko 80 aktivnih vulkana.

4. U okviru Vatrenog prstena nalaze se tačke susreta mnogih tektonskih ploča, uključujući Evroazijsku, Severnoameričku, Huan de Fuka ploču, Kokos, Karibe, Nazku, Antarktik, Indiju, Australiju, Filipine i druge manje ploče koje sve okružuju veliku Pacifičku ploču.

5. Ploče neprestano klize, sudaraju se ili se podvlače jedna pod drugu. Zbog ovih kretanja, duž granica na kojima se ove ploče susreću (linije raseda) stvaraju se duboki okeanski rovovi, vulkanske erupcije i zemljotresi.

6. Vatreni pojas Pacifika je dom najdubljeg okeanskog rova, nazvanog Marijanski rov.

7. Tektonska aktivnost duž Vatrenog pojasa takođe dovodi do oko 90 odsto svetskih zemljotresa. 

8. U vatrenom pojasu Pacifika bio je i epicentar zemljotresa u Valdiviji u Čileu 1960. godine, najjačeg zabeleženog zemljotresa jačine 9,5 stepeni po Rihteru.

9. Procenjuje se da je Tihookeanski vatreni prsten mesto na kome se nalazi 75 odsto svih vulkana na planeti, od kojih je 40 posto aktivno.

10. On je dom nekih od najsmrtonosnijih vulkana na svetu, kao što su Tambora u Indoneziji, koja je eruptirala 1815. godine i postala najveća vulkanska erupcija u zabeležena istoriji; i nekadašnjeg vulkana Krakatau - današnjeg Anak Karakatau.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka