Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PETI OKEAN - možete li da ih imenujete sve?

Na Svetski dan okeana, kartografi National Geographic-a su objavili da morske struje koje okružuju Antarktik čine te vode drugačijim i stoga one zaslužuju svoje ime – Južni okean.

  Izvor: Foto: JASPER DOEST, NAT GEO IMAGE COLLECTION

Oni koji su upoznati sa Južnim okeanom, vodenom masom koja okružuje Antarktik, znaju da je on specifičan i drugačiji od svih ostalih.

"Oni koji su tamo bili ne mogu sa sigurnošću da opišu šta je to tako očaravajuće u vezi sa Južnim okeanom, ali se svi slažu da su glečeri plavlji, vazduh hladniji, planine veličanstvenije, a pejzaži lepši nego bile gde drugde na svetu", navodi Set Sikora-Bodi, istraživač National Geographic-a i morski naučnik Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Povezane vesti

Povezane vesti

Od kada je National Geographic počeo da pravi mape 1915. Godine, postojala su četiri okeana – Atlantski, Tihi, Indijski i Severni ledeni okean. Od 8. juna 2021, Svetskog dana okeana, u ovu grupu je uvršten i Južni okean kao peti svetski okean.

"Južni okean već dugo postoji u naučnom svetu, ali pošto nije postignut međunarodni sporazum o toj temi, ni mi ga do sada nismo zvanično priznavali", ističe geograf Društva National Geographic Aleks Tejt.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Geografi su raspravljali da li vode oko Antarktika imaju dovoljno jedinstvenih karakteristika da zavređuju posebno ime, ili su samo hladni, južni produžetak Pacifika, Atlantika i Indijskog okeana.

Aleks Tejt i Odbor za politiku mapa Društva National Geographic su godinama razmatrali ovu izmenu, gledajući kako naučnici i mediji sve češće upotrebljavaju izraz Južni okean.

Ova promena je u skladu sa inicijativom Društva da se očuvaju svetski okeani čiji je fokus podizanje svesti javnosti o regionu kome je potrebno posvetiti dodatnu pažnju. "Promena je bitna iz perspektive životne sredine. Ovo je svetsko pitanje. Prepoznavanje novog okeana donosi poseban fokus na Antarktik", dodaje Tejt.

"Mi smo ga oduvek prepoznavali i obeležavali nešto drugačije od ostalih okeana. Ova promena je poslednji korak i zvanično priznanje Južnog okeana zbog njegove ekološke različitosti", zaključuje Tejt.

Morski biolog i istraživač National Geographic-a Silvija Erl zahvalna je na kartografskom ažuriranju. "Iako su svi svetski okeani međusobno povezani u jedan, bravo za National Geographic što je zvanično prepoznao vodenu masu oko Antarktika kao Južni okean", napisala je Erl u svojoj izjavi. "Oivičen Strujom zpadnih vetrova (Antarktičkom cirkumpolarnom strujom), to je jedini okean koji dodiruje druga tri i koji potpuno okružuje jedan kontinent, umesto da kontinenti okružuju njega."

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Granice Južnog okeana

Dok su drugi okeani definisani kontinentima kojima su ograđeni, Južni okean je definisan strujom.

Naučnici procenjuju da je Struja zapadnih vetrova ili Antarktička cirkumpolarna struja (ACC) nastala pre otprilike 34 miliona godina, kada se Antarktik odvojio od Južne Amerike.

Struja zapadnih vetrova teče sa zapada ka istoku, oko Antarktika, u širokom fluktuirajućem pojasu koji se nalazi unutar 60 stepena južne geografske širine - linije koja je sada definisana kao severna granica Južnog okeana. Unutar Struje zapadnih vetrova vode su hladnije i nešto manje slane od onih na severu.

Prostirući se od površine do dna okeana, Struja zapadnih vetrova transportuje više vode nego bilo koja druga okeanska struja. Uvlači vode iz Atlantskog, Tihog i Indijskog okeana, pomažući tako pokretanje globalnog sistema cirkulacije poznatog kao transportna traka koja nosi toplotu oko planete. Hladna, gusta voda takođe pomaže u skladištenju ugljenika u dubinama okeana.

Južni okean takođe ima presudan uticaj na Zemljinu klimu.

Naučnici trenutno proučavaju kako klimatske promene, do kojih dolazi delovanjem čoveka, menjaju Južni okean. Okeanska voda koja se kreće kroz Struju zapadnih vetrova se zagreva, ali naučnici još uvek ne znaju koliko to utiče na Antarktik. Neki od najbržih ledenih bregova koji su počeli da se otapaju nalaze se tamo gde je Struja zapadnih vetrova najbliži kopnu.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka