Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li bi zemljotresi u budućnosti ipak mogli da se predvide?

Naučnici već neko vreme proučavaju suptilne anomalije koje se dešavaju u Zemljinim slojevima. Da li bi oni mogli da im pomognu da predvide zemljotres?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Sezmiolozi su već neko vreme upoznati sa fenomenom kratkih i suptilnih elektromagnetnih anomalija u podzemnim elektronskim poljima, koje se javljaju čak i nekoliko nedelja pre zemljotresa.

Iako za sada niko ne zna šta dovodi do pojava tih anomalija, primamljivo zvuče pretpostavke da su upravo neobične elektromagnetske smetnje ključ u predviđanju zemljotresa.

Povezane vesti

Povezane vesti

Nova istraživanja ukazuju na to da su razlog gasovi zarobljeni ispod zemlje - koji traže bilo kakvu pukotinu kako bi izašli na površinu.

Gasovi su zatvoreni u kamenoj "pećini" gde nepomični kameni slojevi koji gas drže zatvorenim počinju da se pomeraju se i otvaraju pod naletom gasa, piše Sajens Alert, a prenosiKurir.

Zemljina površina se sastoji od džinovskih tektonski ploča koje su neprestano u pokretu.
Izvor: YouTube

Kada pećina "pukne" i pritisak padne, metan i ugljen dioksid koji su do sad bili zatvoreni u podzemnim vodama počinju da se šire i "eksplodiraju".

Oslobođeni gas se prilikom izlaska naelektriše elektronima ispuštenim iz oštećenih kamenih slojeva - što dovodi do mešavine gasa pod naponom i stvaranja struje dok putuju prema površini zemlje.

"Valjanost rezultata potvrđuje hipotezu. Interakcija oštećenog kamena sa gasom, duboko u zemljinoj kori tokom kvazi-statičnih pukotina možda igra veliku ulogu u stvaranju elektromagnetskih anomalija pre zemljotresa", naveli su naučnici u istraživanju.

Ostale hipoteze govore o ideji da samo kamenje može da postane provodnik struje pri dovoljnom naprezanju i visokoj temperaturi.

Mogućnosti predviđanja potresa i dalje nije moguća, ali naučnici se nadaju da će uskoro biti u stanju da predvide zemljotres i to tako što će pratiti elektromagnetni signal zemljine struje.

To bi bilo moguće postavljenjem čeličnih cevi za vodu duboko pod zemlju, koje bi služile kao odličan sprovodnik za struju i mogle bi da nagoveste elektromagnetne nestabilnosti duboko ispod površine Zemlje.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka