Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mislilo se da je izumrla: Džinovska vidra iznenadila argentinske naučnike (VIDEO)

Nakon četrdeset godina, naučnici su u Argentini videli džinovsku vidru koja se smatrala izumrlom vrstom u ovoj državi zbog nestanka staništa i izlovljavanja.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Džinovska vidra (Pteronura brasiliensis) je primećena u reci Bermeho, u nacionalnom parku El Impenetrable u argentinskoj provinciji Čako. Ova vrsta je u Argentini poslednji put viđena 1980. godine u divljini, a u reci Bermeho nije uočena više od jednog veka.

Možda će vas zanimati i:

Sebastijan Di Martino, direktor zaštite Fondacije "Rivajlding Argentina", primetio je džinovsku vidru i snimio je svojim telefonom dok je vozio kajak. "Postoje dva moguća objašnjenja za ponovno pojavljivanje ove globalno ugrožene vrste. Najbliža poznata populacija džinovske vidre je u regiji Pantanal u Paragvaju. Iako je regija udaljena oko 1.000 kilometara, postoji mreža vodenih tokova kojim je ova jedinka mogla da stigne do Argentine. Ovo bi bilo jednostavno objašnjenje", ističe Di Martino.

"Druga mogućnost je da u Argentini postoji nedetektovana populacija džinovske vidre. Ove životinje žive u porodičnim grupama, a mi smo videli usamljenu jedinku za koju pretpostavljamo da je došla iz grupe", dodaje Di Martino.

 Džinovska vidra
Džinovska vidra
Izvor: Shutterstock

Džinovska vidra je najduži pripadnik porodice kuna i dostiže 1,8 metara, a odrasle jedinke mogu težiti i do 35 kilograma. Njihovo gusto, vodootporno krzno je čokoladno-braon boje, a na vratu imaju karakterističnu belu ili krem šaru.

Ova spektakularna vrsta naseljava rečne sisteme Južne Amerike i ima ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u prirodi. Džinovska vidra je vrhunski predator koji se hrani pretežno ribama, ali i rakovima, zmijama i drugim vodenim životinjama. Kroz regulaciju populacije riba, džinovska vidra doprinosi zdravlju vodenih ekosistema.

 Džinovska vidra
Džinovska vidra
Izvor: Shutterstock

Od 2018. godine postoje napori Fondacije "Rivajlding Argentina" da se ova vrsta vrati u argentinsku divljinu kroz projekat obnove ekosistema i vraćanje brojnih predatora, poput jaguara, u njihova rodna staništa.

Nacionalni park El Impenetrable prostire se na 128 hiljada hektara autohtonih šuma i vodenih tokova, koji štite izuzetan biodiverzitet u netaknutom delu šume Gran Čako, jednom od najugroženijih ekosistema na svetu.

Nakon četrdeset godina, naučnici su u Argentini videli džinovsku vidru koja se smatrala izumrlom vrstom u ovoj državi zbog nestanka staništa i izlovljavanja.
Izvor: YouTube

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka