Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJBOLJI PROJEKTI SRPSKIH NAUČNIKA: Veštačka inteligencija u službi razvoja pouzdanih blokčejn tehnologija

Fond za nauku Republike Srbije i National Geographic predstavljaju vam najuspešnijie srpske naučnike i njihove projekte iz oblasti veštačke inteligencije.

  Izvor: Foto: Privatna arhiva

U okviru Programa za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije koje finansira Fond za nauku, među 12 najboljih, našao se i projekat dr Tatjane Davidović, naučne savetnice na Matematičkom institutu SANU.

Njen projekat pod nazivom AI4TrustBC bio je i deo izložbe koja je bila organizovana na Kalemegdanu tokom oktobra 2020. godine. Ovaj projekat će se realizovati u naredne dve godine.

Šta je AI4TrustBC?

Veštačka inteligencija i blokčejn su dva najaktuelnija pojma u tehnološkom razvoju društva. Svakodnevno se stvaraju i skladište velike količine digitalnih podataka koje nastaju putem internet komunikacija, socijalnih mreža, e-trgovine, e-usluga, u zdravstvu, u školstvu, korišćenjem internet uređaja, a ujedno se razvijaju i mehanizmi za njihovu obradu, što zapravo predstavlja veštačku inteligenciju. Sa druge strane, od pojave kriptovalute bitkoin, koja je bazirana na BC tehnologiji, ova tehnologija je osim u finansijskom domenu našla svoju primenu u svim porama društva, u poljoprivredi, industriji, trgovini. Projekat AI4TrustBC,Napredne tehnike veštačke inteligencije za analizu i sintezu komponenata sistema na bazi blokčejn tehnologije (Advanced Artificial Intelligence Techniques for Analysis and Design of System Components Based on BlockChain Technology) spaja ova dva ključna pojma primenjujući standardne i napredne metode veštačke inteligencije za razvoj pouzdanih blokčejn tehnologija.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Privatna arhiva

AI tehnike koje omogućuju efikasne pretrage ogromnih baza podataka su jedan od alata koji će biti široko korišćen. U okviru ovog projekta naučnici planiraju korišćenje mašinskog učenje za traženje implicitno sadržanih informacija u velikim bazama podataka. Takođe, očekuje se primena AI algoritma koji imaju potencijal za detekciju iregularnosti u formiranju blokčejn baza podataka i neželjenih karakteristika primenjenih tehnika. Za potrebe ispitivanja osobina blokčejn protokola biće razvijeni logički sistemi koji omogućavaju formalizaciju predstavljanja i zaključivanja o znanju i verovatnoći koji su vremenski promenljivi. Formalne metode i druge tehnike zasnovane na znanju biće razvijane za zaštitu privatnosti podataka koja se zasniva na pouzdanoj blokčejn tehnologiji.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Privatna arhiva

Očekivani rezultati projektnog tima uključuju: unapređenje elemenata blokčejn tehnologije primenom metoda AI, određene primene blokčejn tehnologije za unapređenje osnova za AI. Očekuje se da rezultati obuhvate i sledeće: nove analize konsenzus protokola, nove analize javnih blokčejnova fokusirane prema evaluaciji obezbeđivanja privatnosti, evaluacija robustnosti i sigurnosti sistema zasnovanih na blokčejnu kroz analize velikih količina podataka koje ovi sistemi generišu i čine ih javnim. Očekuje se da rezultati unaprede pouzdanost podataka koji su predmet procesiranja AI tehnikama. Planira se razvoj i odgovarajući dokazi korektnosti i potpunosti formalnih sistema za zaključivanje o neizvesnom i nepotpunom, ali vremenski promenljivom znanju od koga zavisi ponašanje aktera blokčejn protokola. Na bazi toga formirali bi se novi, potpuniji i pouzdaniji modeli za zaštitu privatnosti. Jedan od očekivanih rezultata je razvoj konsenzus protokola baziranog na rešavanju nekog teškog optimizacionog problema.

Projektni tim se sastoji od 6 istraživača u naučnim zvanjima i 5 doktoranada. Oni su podeljeni u 3 grupe, zavisno od tipa AI metodologija koje će analizirati. Deo istraživačkog tima obuhvata eksperte za kriptologiju i informacionu bezbednost zato što ove dve oblasti daju osnovu za postojanje BC tehnologije. Posebno ukazujemo da je jedan od članova tima međunarodno priznat ekspert za kriptologiju i njene primene koji je učestvovao u nizu međunarodnih projekata u Japanu, EU, SAD, Indiji i Singapuru. Relevantne reference uključuju više od 100 naučnih radova u vodećim publikacijama za oblast, 8 međunarodno priznatih patenata i više desetina tehničkih rešenja za institucije u našoj zemlji i u inostranstvu. Drugu grupu istraživača čine oni koji razvijaju i proučavaju nestandardne logike i oni predstavljaju jednu od vodećih svetskih grupa u ovoj oblasti. U tu grupu uključen je i deo tima koji se bavi formalnim metodama i koji je svetski priznat za svoj rad u matematičkoj logici sa primenama u računarstvu, programskim jezicima i verifikaciji. Tim ima razvijenu međunarodnu saradnju širom Evrope, SAD, Južne Amerike, Kanade, Japana i Kine. Treća grupa istraživača okuplja one koji se više decenija uspešno bave razvojem i primenama metaheurističkih metoda kao i budući podmladak u ovoj oblasti.

AI i blokčejn tehnologije su prepoznate kao oblasti od najvećeg istraživačkog značaja zbog potencijala da odgovore na niz društvenih potreba i pomognu razvoju novih i efikasnijih privrednih paradigmi. Suštinski značaj ovog projekta za Srbiju je otvoranje prostora za dalje istraživačke aktivnosti i primene blokčejn tehnologije i veštačke inteligencije.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka