Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najsrećnije zemlje na svetu: Šta kaže novi izveštaj o sreći, na kom mestu je Srbija ove godine?

I ove godine, povodom Svetskog dana sreće koji se obeležava 20. marta, objavljen je godišnji izveštaj o sreći.

  Izvor: Helsinki, Finska; Foto: astudio/Shutterstock

Četvrtu godinu zaredom, uprkos svim izazovima izazvanim pandemijom virusa korona, Finska se ponovo našla na prvom mestu UN-ove liste najsrećnijih zemalja na svetu.

Lestvica sreće zasniva se na statističkim podacima Galupovog istraživanja o tome koliko se sami građani osećaju srećnima. Indeks sreće zasniva se na faktorima kao što su BDP po glavi stanovnika, očekivani životni vek građana, slobode, percepcija korupcije u vladi i privrednim subjektima.

Povezane vesti

Povezane vesti

Autori kažu da ih rezultati istraživanja nisu iznenadili i ističu da je Finska "uvek bila vrlo visoko plasirana na osnovu mera međusobnog poverenja koje su pomogle da se zaštite životi i egzistencije u vreme pandemije", prenosi portal SEEbiz. Autori navode da su Finci "nastojali da usklade politiku sa opštim stanjem blagostanja".

Od svih država koje su obuhvaćene ovim istraživanjem, Finska je je jedna od 23 kojim upravlja žena, premijerka Sana Marin.

Kako izgleda ostatak liste i gde je Srbija?

Kao i obično vrh liste zauzimaju zemlje evropskog severa, pa Finsku slede Danska, Švajcarska, Island, Holandija, Norveška, Švedska, Luksemburg, a onda i Novi Zeland - jedini u prvih deset izvan Evrope, a na 10. mestu je Austrija.

Hrvatska je zauzela 60. mesto sa ocenom 5.882, a u njenom susedstvu među zemljama bivše Jugoslavije slabije su Bosna i Hercegovina na 64. mestu, Crna Gora na 72. i Makedonija na 94. mestu. Daleko bolje su rangirane Slovenija na 29. mestu i Srbija na 48. mestu.

Sjedinjene Američke Države smeštene su na 20. mesto, Rusija je na 77, Kina 85, a Indija na 140. mestu.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka