Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogo glava: Planina na svetom tlu Aboridžina koja nosi ime ruske princeze

Jedna od najneobičnijih planina na svetu smestila se u Australiji, a nosi ime po ruskoj princezi.

 Planina Olga na tlu Aboridžina u Australiji Izvor: Foto: Maurizio De Mattei/Shutterstock

Planina Olga izgleda poput nekakvih nepravilnih kupola, ili kako su zaključili istraživači u 19. veku, kao divovski ružičasti plastovi sena naslonjeni jedni na druge. Planinu Olga, ili kako se još naziva: Kata Tjuṯa ("mnogo glava"), čini 36 kupola koje se prostiru na 21,38 km², a visoka je otprilike kao dva Ajfelova tornja. Te čudnovate kupole na 365 km jugozapadno od grada Alis Springs na Severnoj teritoriji u centralnoj Australiji, zbog izmaglice na visokim temperaturama deluju poput nekakvog priviđenja, pišePun kufer.

Možda će vas zanimati i:

Najviša od njih uzdiže se na 1066 metara, a 1872. godine istraživač Ernest Gils dao joj je ime u čast princeze Olge Nikolajevne. Planina je ime ćerke ruskog cara Nikolaja I dobila na molbu uvaženog nemačko-australijskog naučnika i botaničara Ferdinanda Muelera iz zahvalnosti prema tituli barona kojom mu je princeza Olga ukazala čast za njegova postignuća.

 Planina Olga na tlu Aboridžina u Australiji Izvor: Shutterstock

Olga je ujedno i najviša tačka u Nacionalnom parku Uluru, svetom tlu Aboridžina. Planinski lanac je nastalo od delova planine koja je upala u more. Pre nego što se povuklo, more ih je "zaoblilo" u glatke oblike, a potom ih je obavio pesak. Stene koje nisu mogle da odole surovim uslovima u međuvremenu su se takođe izmrvile u sitni prah.

Između kupola provlače se uski prolazi i klanci koji retko vide sunca, ali ih zato nemilosrdno dotiče vetar i stvara jezive zvuke. U Dolini vetrova, jarku koji se nalazi u središtu venca, nalazi se zelena oaza u kojoj rastu akacija, metvica i cveće.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka