Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesta sa kojih nema loših fotografija: Zavirite u najšarenije gradove sveta

Postoji li nešto veselije od gradova koji slave živopisne boje?

 Izvor: Foto: 4uphoto_Valeria De Mattei/Shutterstock

Bez obzira da li su sve zgrade u istoj nijansi, ili je, još bolje, svaka kuća u drugoj boji, živopisni i veseli gradovi pružaju ne samo savršene mogućnosti za fotografije, već uveliko podižu i raspoloženje. Postoje gradovi sveta koji se izdvajaju iz gomile zahvaljujući obimnoj upotrebi boja, a Travel Magazin vam predstavlja neke od njih…

Povezane vesti

Povezane vesti

Havana, Kuba

Na ovoj listi se, bez sumnje, mora naći Havana. Prestonica Kube ne samo da ima mnoštvo živopisno obojenih zgrada, već tik uz njih ima i parkirane još koloritnije oldtajmere. Često se dešava, nekada slučajno a nekada i ne, da se parkirani automobil i zgrada iza njega slažu po boji.

 Izvor: Foto: 4uphoto_Valeria De Mattei/Shutterstock
Prestonica Kube ne samo da ima mnoštvo živopisno obojenih zgrada, već tik uz njih ima i parkirane još koloritnije oldtajmere.
Foto: Kamira/Shutterstock

 Izvor: Foto: 4uphoto_Valeria De Mattei/Shutterstock
Stari deo Havane;
Foto: Shutterstock

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Stara Havana;
Foto: elCarito/Unsplash

Savet: Dok ste na Kubi, obavezno posetite gradić Trinidad. Šaren je poput Havane, ali sa drugačijom arhitekturom. Ljubitelji fotografije će sigurno biti oduševljeni.

Bristol, Engleska

Bristol nikoga ne ostavlja ravnodušnim svojim živopisnim kućama. Kroz brdoviti grad protiče reka Ejvon (Avon) zahvaljujući kojoj postoje duboke klisure. Fasade zgrada duž ivica litica obojene su u jarke boje, ističući se poput vesele ograde. Dodajte tome pojedinačno obojena ulazna vrata kuća i na svakom koraku u Bristolu ćete pronaći boje. Čak i kada po često vlažnom vremenu izađete napolje, šarenilo će vam izmamiti osmeh.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Fasade zgrada duž ivica litica obojene su u jarke boje, ističući se poput vesele ograde.
Foto: Shutterstock

Savet: Krenite u šetnju kroz četvrt Harborsajd (Harborside) i šetajući se duž reke uživaćete u savršenom pogledu na kvartove Redklif (Redcliffe) i Klifton (Clifton). Zanimljivo je kako se litica (na engleskom: cliff) krije čak i u njihovim imenima. Ovde ćete imati priliku i da fotografišete čamce jarkih boja privezane odmah ispod bloka veselih, šarenih kućica.

Burano, Italija

Kada posećuju Veneciju, mnogi turisti dolaze samo na dan ili se ne zadržavaju dovoljno dugo da posete i Murano. Međutim, šarenoliko ostrvo Burano se često zanemaruje. Ako krenete iz Venecije, na kraju 45-minutnog putovanja vaporetom dočekuje vas ovo malo ostrvo. Prepuno je jarko obojenih kućica koje su nekada pripadale ribarima, a gde i danas starice sede napolju i pletu čipku po kojoj je ostrvo poznato.

Savet: Vaporeto se, takođe, zaustavlja i u Muranu, poznatom po staklu, i Torčelu, gotovo nenaseljenom, ali sa divnom crkvom Santa Maria Asunta. Kupite Hop On / Hop Off kartu i iskoristite dan u potpunosti.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Ako krenete iz Venecije, na kraju 45-minutnog putovanja vaporetom dočekuje vas ovo malo ostrvo prepuno je jarko obojenih kućica.
Foto: Javen/Shutterstock

La Boka, Buenos Ajres, Argentina

Buenos Ajres je ogroman grad gde se mnogo toga može videti i uraditi. Srećom, dobro je podeljen na četvrti (barrios), od kojih je svaka poznata iz svojih razloga. La Boka (La Boca) je ona puna kolorita. U ovoj četvrti se nalazi Kaminito (Caminito): ulični muzej u kome su kuće svetle i šarene, ulična umetnost na svakom koraku, a život se odvija na ulici, uz čudesan tango koji se svuda pleše. Možda previše turistički, ali je i zabavno u isto vreme.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
U La Boki se nalazi Kaminito: ulični muzej u kome su kuće svetle i šarene, ulična umetnost na svakom koraku, a život se odvija na ulici, uz čudesan tango koji se svuda pleše.
Foto: Tom Hopcraft/Unsplash

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
La Boka, Buenos Ajres;
Foto: Shutterstock

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
La Boka, Buenos Ajres;
Foto: Shutterstock

Savet: Na ulicama Kaminita, svakog dana su otvorene tezge u okviru umetničke i zanatske pijace, ali je najbolje posetiti ih vikendom.

Bo-Kap, Kejptaun, Južna Afrika

Bo Kap je četvrt u centralnom Kejptaunu i kada su u pitanju najkoloritniji gradovi sveta, mora se naći na listi. Ovde živopisne zgrade nisu samo blistave, vesele i idealne za Instagram, već imaju i dublju priču: ovaj kvart je nekada bio mesto gde su živeli robovi sa ostrva oko Malezije i Indonezije. Dok su bili robovi, kuće su im bile bele, ali kada bi se oslobodili, mogli su da ofarbaju kuću u bilo koju boju koju žele. Kada pogledate kvart, vidite da je ovo priča o uspehu.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Ovde živopisne zgrade nisu samo blistave, vesele i idealne za Instagram, već imaju i dublju priču.
Foto: Finn stock/Shutterstock

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Ovaj kvart je nekada bio mesto gde su živeli robovi sa ostrva oko Malezije i Indonezije.
Dok su bili robovi, kuće su im bile bele, ali kada bi se oslobodili, mogli su da ofarbaju kuću u bilo koju boju koju žele.
Foto: 4uphoto_Valeria De Mattei/Shutterstock

Las Palmitas, Paćuka, Meksiko

Gradić Paćuka u centralnom Meksiku udaljen je oko 100 km severo-istočno od Meksiko Sitija. Za kvart Las Palmitas u ovom gradiću možemo slobodno reći da podseća na jedan veliki mural. Radovi su urađeni 2015. godine, kada su umetnici pod nazivom "German Crew", zajedno sa meštanima, uneli vrtloge jarkih boja u neuglednu četvrt. Bio je to uspešan pokušaj da se ulepša zapušten kvart radničke klase i da se umetnost približi ljudima.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Za kvart Las Palmitas možemo slobodno reći da podseća na jedan veliki mural.
Foto: Profimedia

Valparaiso, Čile

Obronci Valparaisa su prepuni živopisnih kuća i neverovatne ulične umetnosti. Čak su i stepenice koje povezuju strmije delove neobično zanimljive. Neke su prošarane pesmama, a neke su oslikane crnom i belom bojom te vam se čini da silazite niz dirke klavira. Ako želite umetnost i mnoštvo boja, ovo je mesto koje treba posetiti. Nakon šetnje, sedite u neki od mnoštva restorana i kafića i uživajte u sjajnom pogledu na živopisne kuće i okean.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Pogled na obronke Valparaisa.
Foto: Shutterstock

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Obronci Valparaisa su prepuni živopisnih kuća i neverovatne ulične umetnosti.
Foto: Olivier Chatel/Unsplash

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Čak su i stepenice koje povezuju strmije delove neobično zanimljive.
Foto: Sifan Liu/Unsplash

Savet: Valparaiso ima mnoštvo sićušnih prolaza, uličica i staza. Kako ne biste propustili najzanimljivije delove, rezervišite pešačku turu sa lokalnim vodičem.

Džodpur, Indija

Drugi po veličini grad u severnoj saveznoj državi Radžastan, Džodpur nazivaju i plavim gradom. Kada bacite pogled sa impozantne tvrđave Mehrangarh koja se izdiže nad gradom, lako je shvatiti zašto je to tako.
Haotične kuće u starom delu grada obojene su ljupkom nijansom plave boje. Postoje različita objašnjenja zašto je to tako. Po nekima, ova boja sprečava napade termita, a po drugima zadržava hladnoću u kućama kada je velika vrućina. Ima i onih koji su poklonici Šive te oni boje kuće u plavo verujući da je to sveta boja.

Savet: Na samom ulasku u grad nalazi se zadivljujuća palata Umaid Bavan (Umaid Bhawan), nekadašnja rezidencija maharadže. To je sada hotel gde možete da odsednete ili odete samo na ručak i makar na kratko se vratite u neka davno prošla vremena.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Pogled na grad i tvrđavu Mehrangarh.
Foto: Shutterstock

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Drugi po veličini grad u severnoj saveznoj državi Radžastan, Džodpur nazivaju i plavim gradom.
Foto: Shutterstock

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Shutterstock

Šefšauen, Maroko

Ukoliko ne posetite jedan plavi grad u Aziji, to možete učiniti u Africi. Šefšauen je smešten u marokanskim planinama Rif. Iako je veći deo grada plav (fasade kuća, vrata, saksije, prozori i još mnogo toga je u različitim nijansama plave boje), stara kazba tj. utvrđeni stari grad ističe se svojim zemljanim tonovima. Ovo grad čini još zanimljivijim, a tu posetioce čeka muzej, predivan vrt, umetnička galerija i obilje istorije.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Šefšauen.
Foto: Shutterstock

Još fotografija Šefšauena pogledajte na linku Nestvaran plavi grad u Maroku

Ćinkve Tere, Italija

Ovo je još jedan nestvaran živopisni gradić koji izgleda kao da se nesigurno drži za liticu sa pogledom na Ligursko more u severnoj Italiji. Do njega stižete laganom vožnjom od Milana ili Firence, a šarm ovog italijanskog bisera privuče oko 2,5 miliona posetilaca godišnje. Ime grada odnosi se na pet mesta smeštenih u uzastopnim zalivima, a sve jedno lepše od drugog. Sva mestašca su nekada bila povezana stazama koje su išle visoko uz litice, ali su one sklone klizištima. Međutim, i dalje možete prošetati određenim delovima i uživati u spektakularnom pogledu.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Ćinkve Tere.
Foto: Shutterstock

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka