Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poplave na jugu Srbije, u opštini Bojnik proglašeno vanredno stanje

U ovoj opštini poplavljeno je više od 250 domaćinstava, a na pojedinim mestima vršena je evakuacija ugroženih stanovnika.

  Izvor: Bojnik. Foto: ADRIA MEDIA GROUP/D. M.

Štab za vanredne situacije iz opštine Bojnika jutros je zbog poplava kakve se ne pamte poslenjih godina proglasio vanredno stanje u Bojniku i selima Pridvorica, Dragovac, Đinđuša, Lapotince, Kacabać, Kosančić, Stubla i Gornje Brijanje.

Povezane vesti

Povezane vesti

U ovoj opštini poplavljeno je više od 250 domaćinstava, a na pojedinim mestima vršena je evakuacija ugroženih stanovnika, prenosi Mondo.

"U naseljenom mestu Kacabać kod Bojnika evakuisane dve osobe iz stambenog objekta, dve osobe iz vozila u naselju Pridvorica i dve osobe u selu Kosančić, od kojih je jedno nepokretno", saopštio je MUP.

Na terenu su vatrogasna vozila, vozila Javnog komunalnog preduzeća kao i privatna vozila kako bi se što pre sanirala situacija.

"Ono što ja pamtim, samo je poplava pre 35-36 godine bila veća u mojoj Pridvorici i to usred leta, pošto sam u šorcu išao za Bojnik. Neverovatno", komentariše Zoran Jovanović.

Pored Puste reke, izlile su se i Kamenička reka i Đački potok, dok je Pusta reka kod Lapotinca napustila i kanal pa prelila i staro korito prema selu Kacabać.

Do trenutka pisanja vesti zbog visoke vode na putu Leskovac-Bojnik, gde je u jednom delu visina vode oko 80 cm, zabranjen je ulaz u selo Pridvorica, i na tom delu poplavljena su sva domaćinstva.

Gornji Bunibrod, prvo selo selo pored novosagarađenog puta prema Vlasotincu, kompletno je poplavljen, što od atmosfesrkih padavina, što, kako meštani tvrde, od izlivanje planinskog bujičnog potoka Tulovska reka. Policija je na izlazu iz Leskovca blokirala taj put.

"Firma Novi prom, pogon Elektrodistribucije, skoro sve firme u redu su poplavljene, a nivo vode raste. Morala sam bukvalno da plivam da bih spasila životinje", kaže za Dragana Miladinović.

Ništa bolja situacija nije ni u Donjem Bunibrodu odakle je evakuisana jedna starija osoba.

U selu ima mali broj crpnih pumpi i to je, dodaju, ono što im je najpotrebnije. Iz preventivnih razloga isključena je struja iz trafostanice, pa je i taj problem snašao seljane.

U leskovačkom selu Jelašnica, Jelašnička reka koja se uliva u Južnu Moravu, srušila je most pa je i to selo sada odsečeno od sveta.

Blokiran je i put i Prema Grdelici, kod kružnog toka, takođe na izlazu iz Leskovca jer je poplavljen i sam put i sela pored puta.

U Samoj Grdelici izlila se Južna Morava i poplavila lokalni put, 200 metara od centra varoši, gde se strahuje od većih poplava, kakvih je bilo pre nekoliko godina.

U leskovačkom selu Jelašnica, Jelašnička reka koja se uliva u Južnu Moravu, srušila je most pa je i to selo sada odsečeno od sveta.

Štab za vanredne situacije reagovao je jutros i u leskovačkim selima prema Vučju. Pod vodom je dvadesetak domaćinstava u Velikom Trnjanu i Presečini, kao i okolne oranice.

U Presečini su pokidani električni kablovi na banderama, a ima i počupanog drveća.

Meštani sela Stajkovca kod Vlasotinca su danas u panici jer su poplavljene njihove bašete po plastenicima.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka