Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slojevi prestoničke prošlosti: Jedna od antropomorfnih figurina koje su obeležile praistoriju

Neki od veoma interesantnih tragova boravka čoveka na teritoriji današnjeg Beograda potiču sa šireg prostora koji glavni grad Srbije administrativno pokriva.

  Izvor: Foto: Josip Šarić

Takvim nalazima posebno je bogata desna obala Dunava uzvodno od Zemuna.

ANTROPOMORFNA FIGURINA

Uzvodno od surduka koji Zemunci znaju kao Goveđi brod, na obali u materijalu iz obrušenog profila, pronađena je ova antropomorfna figurina. Ona predstavlja, da se tako izrazimo, "labudovu pesmu" dobro poznatih i mnogobrojnih figurina koje su obeležile period neolita.

Neki od veoma interesantnih tragova boravka čoveka na teritoriji današnjeg Beograda potiču sa šireg prostora koji glavni grad Srbije administrativno pokriva.
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Primerak na fotografiji u sebi spaja karakteristike koje ga vezuju za neolitske prethodnike, ali i karakteristike koje ga od njih izdvajaju. Sama forma sedeće figurine, horizontalno raširenih ruku, prototip je razvijen u neolitu. Međutim, glava u obliku zarubljene kupe, stubasto telo na kojem su kukovi naglašeni nalepcima, kakvim su na leđima predstavljene i lopatice (scapulae), kratke i zdepaste noge (koje ukazuju na sedeći položaj), jasno naglašen pupak (kao simbol materinstva) i masivna ogrlica nepoznatog značenja, ovaj primerak vezuju za kasniji period – moguće eneolit ili čak bronzano doba.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Slojevi prestoničke prošlosti" koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka