Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki religijski i trgovinski centar: Otkriven jedan od glavnih vikinških gradova

Moderna tehnologija daje bolji uvid i šansu za nova otkrića na starim nalazištima.

  Izvor: Foto: Lars Gustavsen

Kada su 2018. godine istraživači, koristeći GPR, otkrili brod za sahranjivanje Vikinga dug 20 metara u Jelestadu, u blizini grada Haldena na jugu Norveške, datovan između 8. i 10. veka nove ere, niko nije krio uzbuđenje - ni naučnici ni široka javnost.

Povezane vesti

Povezane vesti

Kako se brod nalazio u blizini jarka čija voda je doprinosila bržem uništenju drvenog trupa, u maju 2020. godine doneta je odluka da se brod iskopa i prenese na bezbednije mesto. I nakon pomeranja broda naučnici su nastavili da ispituju to područje - i prijavljuju nova otkrića.

Naime, arheolozi su sada objavili da se u blizini ovog broda najverovatnije nalazio grad - veliki religijski i politički centar. Novootkriveni kompleks sada može da pruži bolji uvid u evoluciju skandinavskog društva tokom tranzicije iz gvozdenog u vikinško doba.

Moderna tehnologija daje bolji uvid i šansu za nova otkrića na starim nalazištima.
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Halden (obeležen crvenom strelicom); Foto: Google maps

"Prvi nalazi, iskopani 2018. godine, sada su pokazali da je naizgled obično polje pored humke važno arheološko nalazište", kažu autori studije.

Radarska tehnologija koja prodire u zemlju prikupila je podatke sa lokacije i omogućila arheolozima da mapiraju podzemni deo polja. Tačnije, arheolozi su mogli da vide šta leži ispod zemlje bez invazivnog ometanja pejzaža.

Arheolozi su znali da su na ovom mestu nekada postojale tri grobne humke i da su one preorane u 19. veku, ali ispostavilo se da se tamo moglo naći još mnogo toga. Radar koji prodire u zemlju identifikovao je anomalije i dokaze postojanja stubova i ognjišta, omogućavajući istraživačima da steknu potpuniju sliku o tome šta se nalazi ispod zemlje.

Moderna tehnologija daje bolji uvid i šansu za nova otkrića na starim nalazištima.
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Lars Gustavsen

Većina humki okružena je jarcima, što ukazuje na to da su humke tokom gvozdenog doba služile kao mesta za sahranjivanje. Veruje se da je ovo nalazište imalo i četiri dugačke zgrade. Neke pronađene strukture bile su izuzetno velike - i do 30 metara. Najverovatnije je da su to bile, ono što su danas - banket sale, verske zgrade ili možda centri u kojima su se izvodili rituali i ceremonije inicijacije.

Vodeći autor studije Lars Gustavsen ne isključuje mogućnost da je najveća od otkrivenih zgrada mogla da služi kao neka vrsta administrativnog centra naselja.

"Izgleda da je ovo nalazište pripadalo najvišem sloju elite gvozdenog doba na tom području", kaže Lars Gustavsen. Prema mišljenju ovog naučnika, ovo naselje moglo je da služi kao mesto sa kog je vikinška elita mogla da vrši političku i socijalnu kontrolu.

Lokacija ovog mesta govori da je ovo ujedno bio i trgovinski centar. S obzirom na to da se nalazi blizu obale, Gustavsen je rekao da je verovatno "pomorska trgovina bila ključna za razvoj ovog mesta".

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka