Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je izvor nesnosnog smrada koji se danima oseti kod Ade Ciganlije?

Građani koji žive u blizini ovog mesta žalili su se na smrad zbog kojeg danima nisu otvarali prozore na kućama i stanovima.

  Izvor: Foto: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

Ekipa portala MONDO obišla je ovaj deo grada, gde je zatekla vrlo mali broj ljudi, uprkos tome što se gotovo uvek u ovom delu grada mogu sresti biciklisti, pecaroši i šetači.

"Umesto nekadašnjeg uživanja, šetnja nasipom pored Čukaričkog rukavca postala je prava neprijatnost. Ove nedelje smo imali sreće pa je vetar koliko toliko ublažio neprijatan miris. Ne usuđujem se da razmišljam o koncentracijama ovog zagađenja u vodama Čukaričkog rukavca", rekao je N.M. iz naselja kamp Partizan na Adi Ciganliji. U medijima se kao razlog smrada u ovom delu grada najpre navodilo uginuće ribe, smeće i mulj. Rezultati uzrokovanja su pokazali da postoji povećan raspad organskih materija, kao i izlivanje fekalno-sanitarnih voda.

Povezane vesti

Povezane vesti

"Po prijavi građana izvršeno je vanredno uzorkovanje vode i utvrđeno pristustvo raspada orgaskih materija. Na licu mesta je konstatovan minimalan proticaj vode u rukavcu i ušću Topčiderske reke, što je posledica visokih naslaga mulja”, rečeno je iz preduzeća JVP "Srbijavode". Da će ovaj problem uskoro dobiti rešenje, potvrđeno iz ovog preduzeća, koje će pokrenuti akciju čišćenja odmah nakon što dobiju zvanično odobrenje svih nadležnih institucija.

"Inspekcija je donela rešenje da ovo preduzeće očisti mulj u rukavcu, čime će se obezbediti adekvatan protok vode. Generalno, JVP "Srbijavode" izvodi radove na čišćenju nanosa koji utiču na vodotok, kao i posebne radove u koritu reka. Kako bi se omogućio proticaj vode na Čukarici, biće izvršeni radovi. Inače, uređenja korita prema zakonu obavlja Javno komunalno preduzeće, ali veoma često Grad u saradnji sa republičkim organima organizuje akcije čišćenja, kako bi se zajedničkim snagama uredili Beograd i njegove obale", kažu iz ovog preduzeća. Ipak, tačan datum kada kreće čišćenje još uvek nije potvrđen, jer se čeka da se na nivou svih institucija koje učestvuju u rešavanju problema obezbede dozvole i sredstva.

"Mnogo sastanaka je već održano na ovu temu. Čišćenje ćemo obaviti mi, Agencija za zaštitu životne sredine će vršiti ekološka ispitivanja, dok će se zaštitom stanovništva baviti sekretarijat i Grad. Rasporedili smo posao i svi smo nadležni za jedan njegov deo. Važno je da brzo reagujemo, jer su ovakve situacije svakako štetne za životnu sredinu", potvrđeno je portalu MONDO.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: MONDO/STEFAN STOJANOVIĆ

U planu je izrada tehničke dokumentacije, zajedničkim delovanjem Ministarstva za zaštitu životne sredine, Grada Beograda i JVP "Srbijavode".

"Problem Čukaričkog rukaca nastao je pre više od 50 godina. Sve otpadne vode fabrika koje su izgrađene u Rakovici dugo su se ulivale u Topčidersku reku. Drugi problem su fekalne vode koje se ulivaju u Topčidersku reku iz uzvodnih naselja, jer problem kanalizacije nije rešen.To je glavni uzrok zagađenja rukavca. Tako da, dugoročno rešenje će biti moguće kada se uklone faktori zagađenja, izgradnjom uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i rešenjem problema kanalizacionog sistema", kažu sagovornici.

Da podsetimo, poslednje čišćenje mulja na ovom mestu je sprovedeno 2016. godine, ali kako nadležni naglašavaju, vodna inspekcija Sekretarijata nije imala učestale prijave vezane za područje Čukaričkog rukavca u prethodnom periodu.

Izvor: MONDO

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka