Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Mediteranu godišnje završi 230.000 tona otpada: Koje države bacaju najviše plastike u Sredozemno more?

Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN) objavila je novi izveštaj o količini otpada u Sredozemnom moru.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Gotovo 230.000 tona plastičnog otpada završi svake godine u Sredozemlju, a ta brojka bi se mogla udvostručiti do 2040. godine ako se ne preduzmu "ambiciozne" mere, upozorila je Međunarodna unija za očuvanje prirode (IUCN).

Egipat sa 74.000 tona godišnje, Italija sa 34.000 tona i Turska sa 24.000 tona zemlje su koje bacaju najviše plastike u Sredozemlje, pokazuje novi izveštaj te organizacije.

Povezane vesti

Povezane vesti

Ako se gleda količina izbačenog otpada po stanovniku, prednjače Crna Gora, sa osam kilograma po osobi godišnje, te Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija, sa po tri kilograma po osobi godišnje.

Ukupno "oko 229.000 tona plastičnog otpada izručuje se svake godine u Sredozemno more, što je 500 kontejnera dnevno", navela je organizacija u saopšenju, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

IUCN je ukazao da je loše upravljanje otpadom odgovorno za 94 posto plastike koja se nađe u moru.

Šteta ekosistemima i biodiverzitetu

"Bez značajne intervencije to zagađenje neće prestati da se pogoršava dok se ne udvostruči i dostigne 500.000 tona do 2040. godine", ocenila je organizacija, navodeći da treba preduzeti "ambiciozne mere", veće od onih na koje su se do sada zemlje obavezale.

Zagađenje plastikom nanosi dugoročnu štetu kopnenim i morskim ekosistemima i biodiverzitetu, posebno morskim životinjama, rekla je Mina Eps, direktorika Morskog i polarnog programa IUCN-a, organizacije poznate po spisku ugroženih vrsta.

Prema izveštaju, bolje upravljanje otpadom u 100 gradova najvećih zagađivača moglo bi smanjiti izbacivanje plastike u Sredozemlje za 50.000 tona godišnje.

Zabrana nekih proizvoda, kao što su plastične kese, omogućava da se smanji dodatnih 50.000 tona otpada.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka