Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Eolska ostrva - vuklanske oaze Mediterana

Evo zašto je ovaj intrigantni deo Italije vredan posete.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Smeštena pored severne obale Sicilije, u Tirenskom moru, daleko od gužve koja opkoli ostrvo Kapri, sedam vulkanskih ostrva i 10 manjih čini ovaj arhipelag, poznat pod imenom Eolska ostrva. Najveće ostrvo je Lipari po kojem se celi arhipelag često naziva Liparska ostrva, piše Travel Magazine. Najpoznatije je Stromboli, na kojem "živi" aktivan vulkan. Ovde crvenkaste formacije lave krase mnoge od isklesanih ostrvskih obala, ponekad izvirujući iz morskog dna. Eolska ostrva su verovatno najskriveniji arhipelag na čitavom Mediteranu i takođe su UNESCO-ova svetska baština. Do njih možete da dođete iz sicilijanskog grada Milazzo na kopnu, ili kratkim letom iz Napulja ili Palerma, a zatim trajektom iz tih gradova do ostrva.

Evo zašto je ovaj intrigantni deo Italije vredan posete.

Stromboli

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Profimedia

Strombolijev vulkan je s pravom poznat kao "svetionik Sredozemlja", jer svake noći lava izbija sa vrha i spušta se iz Sciare del Fuoco u more. To je zaista očaravajuć prizor, posebno kada se uživa sa spoljne palube broda uveče. To je svakako izlet koji morate sebi da poklonite, a brod je lako pronaći, nalazi se u maloj luci Ginostra. Vulkan je zapravo visok 8.000 stopa, dok je samo oko 3.000 stopa iznad nivoa mora. Na ostrvu postoji nekoliko malih sela i nekoliko pristojnih plaža sa crnim peskom, ali u osnovi Stromboli je (aktivan) vulkan i zbog toga je prilično nestvaran i zastrašujuć istovremeno.

Salina

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Shutterstock

Dva masivna, ali ugašena vulkana čine "kičmu" Saline, a viši od njih Monte Fossa delle Felci, na 3.156 stopa, najviši je vrh u eolskom arhipelagu. Za razliku od Strombolija, ovo ostrvo je bujno i zeleno. Njegovi najpoznatiji proizvodi su kapari i malvazija, slatko, mirisno belo vino napravljeno od sušenog grožđa. Glavna luka je Santa Marina, ali za najbolje vidikovce i najzanimljivija mesta za boravak, uskočite autobusom do sela Malfa, gde hotel Signum ima prijatan restoran na otvorenom i zanimljiv spa centar. Na vrhu litice Capofaro Locanda & Malvasia, možda ćete morati da pređete vinograd da biste došli do svoje sobe – što nije nužno loše. Ljubitelji filmova takođe mogu prepoznati Salinu kao mesto gde je snimljen klasik "Il Postino".

Panarea

Software:Digital Photo Professional Created: 2009:06:26 15:08:21
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Wikimedia Commons

Panarea je jedno od najmanjih ostrva i svojom kombinacijom surove geografije i reputacije privlačenja gostiju sa A-liste od Ume Turman do princeze Alesandre Borgeze, italijanski je odgovor na Mikonos. Zapravo, sela ovde veoma podsećaju na grčke ostrvske gradove. Nije iznenađenje da su pre nego što su stari Rimljani ovde bili, Panareju naseljavali mikenski Grci. Prozračni hotel Raya pomogao je da se Panarea nađe na mapi šezdesetih godina i još uvek je najbolje mesto za boravak. Krenite na kratko putovanje brodom do napuštenog ostrvca Basiluzzo, gde možete plivati u providnim plavim vodama. Iznad vode, Air Panarea nudi helikopterske ture obližnjem vulkanu Stromboli.

Lipari

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Diego Fiore / Shutterstock.com

Na skoro 15 kvadratnih kilometara Lipari je najveće od Eolskih ostrva i nudi dokaze o naseljima mnogo pre dolaska drevnih grčkih kolonijalista. Njegov glavni grad, koji se takođe naziva Lipari, komercijalna je prestonica Eola i mirnija, intimnija verzija Kaprija. Takođe je dom arheološkog muzeja koji se ne sme propustiti, poznatog po izložbama drevnih brodova olupina i poprilično najveće kolekcije mini drevnih grčkih pozorišnih maski na svetu. Sa vidikovca Quattrocchi (Četiri oka), udaljenog oko dve milje od grada Liparija, pruža vam se pogled na dramatičan krajolik i pogled na ostrvo Vulkano.

Filicudi

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kada se približite udaljenom Filicudiju, ne propustite La Cannu, vulkansku stenu koja štrči poput stražara na 243 metra nadmorske visine. To je prikladan uvod u ostrvo koje zaista oseća kao da je "otpalo" sa mape, što je pomalo obmanjujuće, jer je ovo planinsko zeleno ostrvo naseljeno još od neolita. Zagledajte se u ruševine primorskog sela iz bronzanog doba u mestu Capo Graziano, na oko 10 minuta vožnje južno od male luke. Za najbolje morske plodove svratite u restoran Ristorante La Canna, smešten neposredno iznad luke, ili hotel La Sirena na još užoj plaži Pecorini A Mare.

Vulkano

Software:Adobe Photoshop CS2 Macintosh Created: 2005:12:05 19:02:42
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Profimedia

Drevni Grci su ovo ostrvo zvali Terasija i pripisali Hefestu, bogu vatre. Ali Rimljani su ostrvo preimenovali u Vulcano. Na severnom kraju je mali Vulkanelo, proizvod erupcije 183. pre Hrista i povezan sa glavnom ostrvskom prevlakom. Tamo je i Porto di Ponente, gde se možete prepustiti terapeutskoj kupki u blatu i zaplivati na širokoj plaži sa crnim peskom. Mesto za boravak u Vulcanu je odmaralište Therasia – pogled preko mora na Lipari oduševiće vas.

Možda će va szanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka