Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od carskog lovišta do područja od izuzetnog značaja za ptice Evrope: Istražite Obedsku baru

U južnom Sremu, severno od Šapca, a četrdesetak kilometara zapadno od Beograda, nalazi se Specijalni rezervat prirode "Obedska bara".

  Izvor: Foto: Minoli/Shutterstock

U jugoistočnom Sremu između naselja Kuinovo, Obrež, Grabovci i reke Save, na površini od 9820 hektara, nalazi se Specijalni rezervat prirode Obedska bara.

Još od 19. veka je ova bara poznata kao "raj za ptice", a Austrougarski dvor je 1874. godine čitavo ovo područje proglasio carskim lovištem i zaštitio ga.

Korito Obedske bare je ostatak napuštenog korita Save, čiji glavni tok sada teče južnije. Najveću vrednost područja čini autentičan splet mrtvaja, bara, okana, močvarne vegetacije, vlažnih livada i šuma sa izuzetno bogatim diverzitetom ekosistema i vrsta, posebno onih ugroženih.

Obedska bara je jedno od retkih očuvanih plavnih ritskih područja sa specifičnostima kao što su stoletne mešovite šume hrasta lužnjaka, kolonije ptica močvarica i brojne prirodne retkosti.

Uže područje Obedske bare, na čijem su obodu sela Obrež i Kupinovo, čini korito koje je zbog svog oblika dobilo ime "Potkovica" i viši deo terena kupinske grede takozvano "Kopito". Viši, kopneni deo, ispresecan vodenim depresijama i staništima starih hrastovih šuma naziva se “Kupinske grede“.

Na području Obedske bare žive brojne vrste sisara, riba, vodozemaca, gmizavaca, insekata i izuzetnog bogatstva flore, ihtiofaune i posebno ornitofaune.

Sadašnji status Specijalnog rezervata prirode je stekao 1993. godine aktom Vlade Republike Srbije. Tada je podeljen na tri dela sa različitim stepenima zaštite.

Specijalni rezervat prirode "Obedska Bara" je pod posebnim režimom zaštite i upisan je prema Ramsarskoj konvenciji u spisak močvara od međunarodnog značaja 1977. godine. Sem toga, 1989. godine je na osnovu IBA projekta svrstan u spisak područja od izuzetnog značaja za ptice Evrope.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku:

ISTRAŽI SRBIJU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka