Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izaziva i divljnje i strah: Istražite Dubočku pećinu

Dubočka pećina je sa svojih 2.275 metara jedna od najdužih pećina u Srbiji.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Naš najpoznatiji speleolog, prof. dr Radenko Lazarević, koji je do sada istražio oko 1.000 srpskih pećina, sa grupom istraživača iz Valjeva i arheologa amatera iz Kučeva otkrio je i 14 pećina u opštini Kučevo. Jedino borska i majdanpečka opština sa 36 otkrivenih pećina prednjače ispred Kučeva, napisao je u svom radu dr Lazarević.

Povezane vesti

Povezane vesti

Bog i priroda su ovom kraju dali četiri poznate pećine: Ceromošnju, Ravništanku, Ševičku i Dubočku, sve su jedinstvene i različite od bilo koje druge na svetu.

Dubočka pećina je sa svojih 2.275 metara jedna od najdužih pećina u Srbiji. Nalazi se na severu Zviške kotline, u podnožju Zviških planina, na suprotnom kraju opštinske teritorije u odnosu na pećine Ceremošnja i Ravništarka.

U ataru je živopisnog sela Duboka po kome je i dobila ime, u blizini lokalnog asfaltnog puta Duboka – Radenka, oko osam kilometara daleko od magistralnog puta Kučevo – Majdanpek – Negotin. Dubočka pećina nije uređena i nepristupačna je za posetioce. Njena mistična prošlost i danas izaziva divljenje i strah.

Created: 2018:05:17 07:18:57
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ulaz u Dubočku pećinu, Foto Wikimedia Commons

Iako pećina još uvek nije adekvatno uređena za turističke posete, prilaz do nje je lako dostupan. Posebno je impresivan ulaz, širok 25 i visok 20 metara. Glavni pećinski kanal u svom početnom delu, gigantskih je razmera širok do 40 i visok do 31 metara. Prohodan je u dužini od 132 metara, dokle dopire i dnevno svetlo ali je siromašan nakitom.

Pećinski nakit se nalazi u udaljenim kanalima, do kojih se može doći samo uz adekvatnu speleološku opremu. Kroz pećinu periodično protiče Ponorska reka. U kratkoj, živopisnoj klisuri u podnožju pećine može se videti nekoliko neobično lepih malih vodopada. Ogroman ulaz, prostrani ulazni kanal, kao i prelepa okolina, dovoljna su preporuka za posetu ovoj neobičnoj pećini. Dubočka pećina je od Kučeva udaljena 20, a od Beograda 150 kilometara.

"Dvorana "Carska riznica" je dugačka 37 metara, široka do 22 i visoka 10 metara. Ovo je najlepši deo Dubočke pećine. Dvorana je krcata raznovrsnim pećinskim nakitom od snežno – belog iskričavog kalcita, sa tavanicom načičkanom sa hiljadama stalaktita", dodao je Lazarević.

Dubočka pećina je bila stanište neolitskog čoveka. U pećini su pronađene kosti pećinskog medveda, zubi dinoterijuma, koštane igle i druga ljudska oruđa.

Rusaljka

"Rusaljkin kanal" je dugačak 380 metara, a sa sporednim kanalima 472 metara. Predstavlja drugu, mlađu fazu speleosistema Dubočke pećine. Ovaj kanal je vrlo uzan i nizak, a njegova širina iznosi 2-3 m. Na jednom mestu, po sredini kanala nalazi se zid od spojenih belih stalaktita i stalagmita ispred koga je postolje visine od jednog metra na kojem se nalazi figura, koja liči na lice žene sa smeđom kosom.

Figura je nazvana Rusaljka, po ženama – Rusaljkama, koje su deo jednog čudnog, mitskog običaja po kojem je selo Duboka nadaleko poznato.

Povezane vesti

Dubočka pećina je sa svojih 2.275 metara jedna od najdužih pećina u Srbiji.
Izvor: YouTube

Izvor: Danas

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Priče i reportaže o mestima u Srbiji koja možete da istražite, potražite na linku:

ISTRAŽI SRBIJU

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka