Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istražite Srbiju: Upoznajte planinu po kojoj slobodno šetaju krda divljih konja

Upoznajte svaki kutak naše zemlje, a među njima planinu Stolovi po kojoj slobodno šetaju krda divljih konja.

 Konji slobodno šetaju planinom Stolovi u Srbiji Izvor: Planina Stolovi, Foto: Shutterstock

Stolovi su planina u Srbiji, jugozapadno od Kraljeva, između Ibra, Ribnice i Brezanske reke. Sa nje se u svim pravcima razilaze pritoke pomenutih reka, koje su dubokim dolinama raščlanile planinu na dugačke grebene i kose i dale joj u celini zvezdast oblik.

Zapadni obronci Stolova formiraju istočni deo Ibarske klisure. Bez obzira što je okružuju brojne reke, na ovoj planini nema baš puno pošumljenih delova, samo su neki delovi prekriveni hrastovom i bukovom šumom. Pretpostavlja se da su šume iskrčene još u srednjem veku jer je šira okolina Kopaonika bila značajan rudarski centar.

Poslednjih godina, kako se ekološka svest razvija, radi se na organizovanom pošumljavanju.

Divlji konji

Ono što je najveća atrakcija i što najviše privlači ljubitelje prirode jesu krda divljih konja koja slobodno šetaju planinom. Gotovo je nemoguće da odete, a da ne sretnete bar jednu od ovih divnih životinja. Jedno krdo ovde živi već više od 30 godina.

Konje su prvo, tokom leta, na planinu dovodili vlasnici koji su živeli u podnožju, kako bi imali manje posla oko njih.

Konji bi se slobodno kretali i imali dovoljno hrane. Kako je vreme prolazilo, seljaci su konje ostavljali na duži period. Životinje su se polako osamostalile i postale poludivlje. Čovek im više nije bio potreban da bi preživele. Iz godine u godinu, njihov broj se povećava.

Narcisi

Kada nestane sneg sa obronaka, ona ponovo zabele ali od nebrojenih divljih narcisa. Ovaj cvet je takođe jedan od simbola Stolova. Cvetaju krajem maja kada je i najleše vreme za posetu ove planine.

Na Stolovima ima izvora i vode, ali se ipak smatra suvom planinom jer tokom sušnih leta uglavnom i vodeni tokovi nestanu.

Izvor: B92

Možda će vas zanimati i:

Poslušajte NatGeoCast
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka