Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pomor ribe u Gabrovačkoj reci - uzrok nepoznat

Još nije poznato zbog čega je više hiljada riba uginulo u Gabrovačkoj reci u Nišu, kazao je danas direktor Ribočuvarskog preduzeća "Južna Morava 2" Nikola Kumanović.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

On je agenciji Beta rekao da je policija noćas po nalogu tužilaštva obavila uviđaj i uzeti su uzorci vode.

"Uginule ribe bilo je od MIN-ovog instituta skoro do samog ušća Gabrovačke reke u Nišavu. Uglavnom se radi o sitnijoj ribi – klenovima, krkuši i potočnoj mreni, ali bilo je i krupnijih primeraka ribe", izjavio je Kumanović.

Prema njegovim rečima, ribočuvari su vrlo brzo po pozivu stanovnika tog dela grada izašli na teren, a obaveštena je i komunalna policija i republički inspektor za ribarstvo

"Ne možemo da pretpostavimo šta je izazvalo pomor. U tom delu gradske opštine Palilula nema fabrika", kazao je Kumanović.

Prema njegovim rečima, koja god supstanca je bila u vodi vrlo brzo je završila u Nišavi.

"Nekolicina mladića iz tog dela grada je ošamućene ribe vadila iz reke i stavljala u kante sa čistom vodom. Kada su ih posle posla sata vratili u reku, ribe su nastavile normalno da plivaju", izjavio je Kumanović.

On je kazao da je uzimanje uzoraka vode najveći problem za otkrivanje uzroka uginuća riba.

"Da bi znali šta je uzrok pomora, uzorak vode mora da se uzme u roku od najviše jednog sata, jer posle toga voda sve odnese. Međutim, ribočuvari ne mogu da uzimaju uzorke vode, to može samo Institut za javno zdravlje ili neka druga ovlašćena institucija", kazao je Kumanović.

Prema njegovim rečima, uzorak vode, koji bi uzeli ribočuvari ne bi bio validan dokaz na sudu.

Povezane vesti

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka