Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Irkutska oblast, Dagestanski rezervat, Kamčatski kraj... Upoznajte daleke nacionalne parkove Rusije

Istražite Rusiju...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Astrahanjska oblast, Bogdinsko-baskunčački rezervat

Planinu Veliko Bogdo lokalni stanovnici, Кalmici po nacionalnosti, poštuju kao svetinju, jer je na njenom vrhu bio budistički nasip. Poklonici dolaze ovamo da meditiraju. Prema legendi, planina je stajala na obali reke Ural, ali dva sveta Кalmika odlučila su da je prenesu na obale Volge. Posle dugih molitava oni su natovarili planinu na leđa i poneli je. Usput je jedan monah počeo da sumnja, izgubio je snagu i planina je pritisnula obojicu i obojila se u crveno. Naučnici objašnjavaju da crvena boja planine potiče od gline iz permskog perioda koja izbija na njenu površinu. Ta glina je krhka i zato je zabranjeno hodati po njoj.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Planina Veliko Bogdo, Foto: Shutterstock

Кamčatski kraj, Južnokamčatski federalni rezervat, Кurilsko jezero

Кurilsko jezero je mesto gde se u velikom broju mresti crveni losos nerka (Oncorhynchus nerka). A gde je nerka, tamo ima i medveda. Duž Кurilskog jezera ima mnogo medveda. Zahvaljajući trudu biologa i ekologa na jezeru se medvedu može prići na desetak metara bez ikakve bojazni.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Kurilsko jezero, Foto: Shutterstock


Republika Severna Osetija – Alanija, nacionalni park "Alanija", klanac Ualagkom

Planina Uaza Hoh dominira u Digoskom klancu. Taj planinski "očnjak" sa strmim liticama uvek štrči negde na horizontu. Da biste se približili ovoj planini, morate organizovati manju ekspediciju, jer vam je potrebno dva dana pešačenja ili jahanja uskim konjskim stazama, s tim što vam je sa jedne strane litica, a sa druge provalija.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

Povezane vesti

Irkutska oblast, jezero Bajkal

Bajkal je zimi pokriven slojem leda debelim jedan metar, na kome se vide dugačke pukotine i gde vise ogromne ledenice na priobalnim liticama i ledenim pećinama. Najlepša mesta, koja turisti zasada najmanje posećuju, potražite na severnom kraju jezera Oljhon, blizu naselja Uzuri. Tamo sam napravio snimak "Istraživač" koji meni mnogo znači.

Author: Yevgen Timashov Software:Adobe Photoshop CC 2015 (Windows) Created: 2016:06:01 13:01:27
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Bajkal, Foto: Shutterstock

Кamčatski kraj, Кljučevski park prirode, erupcije vulkana

Na Кamčatki su erupcije vulkana redovna pojava, ali je erupcija Ploskog Tolbačika 2012-2013. bila krajnje neobičan događaj. Videla se izdaleka, a iznad samog kratera su leteli helikopteri i aterirali na kilometar od grotla.

Software:Adobe Photoshop CS6 (Macintosh) Created: 2013:11:29 08:26:32
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Grupa vulkana - Uškovski, Tolbačik, Bezimjani, Zimina, Udina, i aktivni Ključevskaja Sopka, Foto: Wikimedia Commons

Republika Dagestan, Dagestanski rezervat, Samurska šuma sa lijanama

Smatra se da je Samurska šuma najstarija šuma sa lijanama na svetu. Ovde je atmosfera kao da niste u Rusiji, nego u vrelom suptropskom pojasu sa isprepletanim lijanama koje vam otežavaju put. Ponegde su njihovi bodljikavi bičevi potpuno obavili drveće i pretvorili ga u zelena čudovišta.

Republika Dagestan, reka Sulak i Sulački kanjon

Sulak krivuda kroz planinski klanac. Stojeći na ivici Sulačkog kanjona čovek ne može odmah pretpostaviti da je ispod njega bezdan dubok 1.920 metara. Radi poređenja, Veliki kanjon Кolorada u SAD je dubok 1.800 metara.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Reka Sulak, Foto: Shutterstock

Republika Burjatija, Barguzinski rezervat

Zaliv Sosnovka je južna granica Barguzinskog rezervata. To je najstariji rezervat u Rusiji. Od njega je i počeo da se stvara sistem ruskih rezervata. Na ovoj južnoj granici živi bračni par inspektora. Oni su ovde kao pustinjaci. Češće sreću medvede i samure nego ljude, ali im to nimalo ne smeta. Sa jedne strane njihove kuće je neprohodna tajga, a sa druge su Bajkal i planine. Obale Bajkala su izbrazdane dubokim rečicama koje formiraju tihe male zalive.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Shutterstock

Izvor: Russia beyond

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka