Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Smeli ili stidljivi, baš kao mi: Objavljeni novi rezultati istraživanja o delfinima

Naučnici su 16 godina istraživali kljunaste delfine u italijanskom gradu Golfo Arnači, u okviru studije o morskim sisarima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na žurkama koje prave ljudi, teško je ne primetiti one glasne i ekstrovertne tipove ličnosti koji se prvi uključe u svaku igru ili započinju pesmu, i sa druge strane, one koji ostaju "iza reflektora".

Kontinuirano dugogodišnje istraživanje životinjskih karaktera - od insekata do ptica, od hobotnica do primata - otkrilo je da i u životinjskom svetu, podela na smele i stidljive, postoji kod svake vrste, piše National Geographic.

Te osobine mogu uticati na opstanak grupe ili vrste. Na primer, u nekim situacijama se isplati imati avanturistički duh, posebno kada je u pitanju potraga za partnerom ili hranom. Kod nekih vrsta, na primer, kod riba zebrica, hrabrost pojedince čini uspešnijim prilikom pronalaženja partnera. Biti stidljiv kada je u pitanju pronalaženje partnera i reprodukcija, može biti rizično za životinju, jer postoji mogućnost da ne ostavi za sobom potomstvo.

Naučnici su sada izvestili o prvom otkriću, zasnovanom na kontinuiranim istraživanjima, smelih i stidljivih kljunastih delfina u italijanskom gradu Golfo Arnači na Sardiniji. 

Smeli delfini mogu da budu posebno korisni svojoj grupi kada je u pitanju pronalazak hrane, jer mogu pomoći oko širenja važnih informacija među grupom.

"Znali smo da delfini imaju ove osobine iz studija koje su vršene nad delfinima u zatočeništvu, ali nismo znali da se tako ponašaju i u svakodnevnom životu na otvorenom", kaže Bruno Dijaz Lopez, bihejvioralni ekolog sa Instituta za istraživanje delfina u Pontevedri u Španiji i autor ovog istraživanja. "Sada znamo da i divlji delfini imaju ove osobine i da su one važne u njihovom društvenom sistemu - baš kao što je to slučaj i kod ljudi".

Povezane vesti

Njegovo istraživanje je takođe pokazalo da su smeliji delfini imali jače društvene veze u odnosu na stidljive. Istina, to su istraživači i ranije otkrivali i kod drugih vrsta, ali samo u kontrolisanim uslovima, poput riba u akvarijumu.

"Ovu studiju treba pohvaliti zbog demonstracije ovih veza u stvarnom životu - u moru gde je dobijanje podataka veoma izazovno", kaže Or Špiger, bihejvioralni ekolog sa Univerziteta u Tel Avivu, koji nije bio uključen u studiju.

Jake ličnosti

Naučnici su istraživali kljunaste delfine u Golfo Arnačiju tokom 16 godina, u okviru dugoročne studije o morskim sisarima. 

Studija je pokazala da, za razliku od orki koje žive u stabilnim grupama, delfini žive u takozvanim "fuzijsko-fisijskim grupama", gde pojedinci odlaze i dolaze. Prosečna grupa ima četiri člana, ali neke mogu da broje i više od 30 članova.

U Arančiju delfini redovno komuniciraju sa ribolovcima, turistima i osobljem lokalnog ribnjaka, to Dijaz Lopezu daje priliku da proceni ličnosti kljunastih delfina - na delu.

Analizirajući hiljade fotografija delfina iz Arnačija, identifikovao je 24 odrasle jedinke, 13 ženki i 11 mužjaka, koji su viđeni više puta, dakle stalno su se vraćali. 

Naučnici "mere" stidljivost ili smelost životinje u odnosu na njihov odgovor na nove, rizične ili izazovne situacije. Veća je verovatnoća da će oni smeliji prvi prići novom predmetu ili čak predatoru.

Sledeći korak u Dijaz Lopezovom istraživanju bio je snimanje reakcija ta 24 delfina u dve situacije: reakcija na prisustvo ronioca u ronilačkom odelu i, na prisustvo podvodnog alarma.

Od 2004. do 2011. godine, Dijaz Lopez izveo je 192 ovakva testa (96 sa roniocem i 96 sa alarmom). A zatim je gledao snimke i merio rastojanja između delfina i novog objekta, što je i objavljeno u majskom izdanju časopisa Animal Behaviour.

Otkrio je da su neki delfini konstantno bili veoma smeli - odnosno voljni da se približe čudnom uređaju ili osobi u ronilačkom odelu. Takođe, primetio je i one druge, koji su konstantno bili stidljivi, i držali se, u proseku, na 220 stopa udaljenosti. Takođe, bilo je i onih koji su se nekada približavali, a nekada ne.

Doslednost smelih delfina u prilsku objektima i stidljivih u njiovom izbegavanju, je "izvanredno velika", kaže Endi Si, bihejvioralni ekolog sa sa kalifornijskog Univerziteta Dejvis. "Ovi delfini mnogo jansnije pokazuju te razlike između ličnosti pojedinaca, nego što smo to imali prilike da vidimo kod drugih životinja", kaže Si koji proučava osobine i karaktere životinja.

Povezane vesti

Porodične veze

Dijaz Lopez takođe je primetio da se veze među članovima porodce takođe razlikuje u odnosu na tip ličnosti. Odvažniji delfini stvaraju dublje društvene veze i skloniji su da više vremena provode sa određenim pojedincem (ne nužno još jednim smelijim), od onih stidljivih. Ženke i mužjaci jednako su smeli ili stidljivi.

Kao i u drugimn studijama, ove razlike u ponašanju mogu da utiču na uspeh kod parenja.

Ovim istraživanjem dobili smo još jedan pogled u njihov svet, i tako ga približili našem.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka