Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Indijskom okeanu otkrivene nove vrste ajkula

Nove vrste ajkula testerača otkrivene su u zapadnom delu Indijskog okeana.

  Izvor: Foto: Shutterstock

U pitanju su ajkule testerače sa po šest škrga na obe strane i karakterističnim, dugim njuškama sa velikim brojem zuba i pipcima pomoću kojih otkrivaju plen. Jedna od ovih vrsta, koja na latinskom nosi naziv pliotrema annae, otkrivena je pošto su jedan primerak ulovili ribari u Zanzibaru, dok su ajkule druge vrste, poznate pod nazivom pliotrema kajae, pronađene u vodama oko Madagaskara. Još neki primerci kasnije su pronađeni i u muzejskim zbirkama, ali pod pogrešnim nazivima, navodi CNN.

Ove "nove" ajkule mogu dostići dužinu od 1,5 metara, a u divljini još nije uočen nijedan živi primerak.

"Zajedno sa ribarima, u to vreme smo sprovodili istraživanje o ajkulama i ražama, i shvatili da se te ajkule testerače ne poklapaju sa postojećim vrstama", rekao je autor studije Endrju Templ, istraživač-saradnik na univerzitetu u Njukaslu, Velika Britanija.

"Do sada smo pronašli dva primerka, jer ove vrste nisu uobičajene", rekao je Templ.

Povezane vesti

Inače, sredinom proše godine, otkrivena je takođe nova vrsta ajkula, postala poznata kao "ajkulica koja svetli".

Majušna ajkula, pronađena u Meksičkom zalivu, kako se ispostavilo, nova je vrsta, a naučnici su je nazvali "američka džepna ajkula". 

Neuobičajene vrste teško bivaju otkrivene 

Templ kaže da je istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Pios ian pokazuje koliko je važan zapadni deo Indijskog okeana, kada je reč o biodiverzitetu ajkula i raža, kao i "koliko toga i dalje ne znamo".

"Region je veoma malo proučen, a većina onog što znamo dolazi iz rada u ribolovnim područjima. Poteškoća leži u tome što su mala ribolovna područja dominantna tom u regionu, a najmanje pola miliona ribara koristi više od 150.000 plovila", tvrdi Templ.

Zbog velikog broja tih područja i relativno malobrojnih plovila, teško je pratiti celokupan ulov, stoga je moguće da neuobičajene vrste često neko vreme ostanu neotkrivene, objašnjava Templ.

Povezane vesti

Pre najnovijeg otkrića, zabeležena je samo jedna vrsta ajkule testerače sa šest škrga.

"Ovakve ajkule su zaista neobične jer većina ajkula testerača sa obe strane ima po pet škrga", navodi nemački istraživač Simon Vajgman, jedan od autora studije.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka