Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvaranje izložbe "Srpska crkva ruska ruka": Pravoslavne crkve i kapele na teritoriji Srbije iz opusa ruskih arhitekata emigranata

Izložba "SRPSКA CRКVA RUSКA RUКA – Pravoslavne crkve i kapele na teritoriji Srbije iz opusa ruskih arhitekata emigranata (arhitektura i živopis 1918-1941)" predstavlja istoriografski osvrt na delatnost graditelja iz Carske ...

  Izvor: Foto: ruskidom.rs

Osim aktivnog učešća u formiranju graditeljskog fonda Srbije i Beograda, ruski arhitekti, inženjeri i konstruktori emigranti iz Rusije u značajnoj meri su doprineli izgradnji velikog broja pravoslavnih bogomolja. Samo tokom dve decenije (1918–1941) u Srbiji je izgrađeno preko 250 crkava, kapela, kosturnica, spomen obeležja i zvonara čiji su autori bili arhitekti Vasilij Mihailovič Androsov, Viktor Viktorovič Lukomski, Grigorije Ivanovič Samojlov, Valerij Vladimirovič Staševski, Nikolaj Petrovič Кrasnov, Ivan Afanasijevič Rik, Mihail Aleksandrovič Gluščenko i dr.

Preuzimajući elemente stare srpske srednjovekovne arhitekture Moravskog i Raškog graditeljstva, ruski graditelji su kreirali autentične kompozicije u duhu vremena i arhitekture koja je u njihovim delima evidentno evoluirala, dok je istovremeno ostajala odana proverenoj tradiciji. Tako su nastajala dela poput Patrijaršijskog dvora u Beogradu, crkava u Šilopaju, Vrdili, Ratarima, Lipljanu, Vučju, Beloj Crkvi, Putnikovu, Donjem Laništu, Leskovcu i dr.

Osim arhitekata, naročiti doprinos srpskom crkvenom slikarstvu dali su i ruski likovni i primenjeni umetnici koji su živopisom, ikonopisom i drvorezbarijom unapređivali i oplemenjivali rad ruskih graditelja naročito prilikom izvođenja zajedničkih projekata u izgradnji srpskih bogomolja.

Postavka izložbe će prikazati preko 70 crkava i isto toliko ilustrativnih primera dela primenjene i likovne umetnosti ruskih graditelja, odnosno ikonopisaca i živopisaca.

Izložba će biti svečano otvorena u utorak, 3. marta 2020. godine u 18 časova u Ruskom domu u Beogradu, Кraljice Natalije 33.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka