Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena Romulova grobnica u blizini rimskog Foruma?

Sarkofag otkriven u ostacima drevnog hrama u Rimu izazvao je žustru polemiku među istoričarima o tome da li pripada Romulu – legendarnom osnivaču večnog grada.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kamena grobnica, zajedno sa kružnim oltarom, potiče iz šestog veka pre nove ere. Prema legendi, Romul je osnovao grad 753. godine pre nove ere na Palatinu, jednom od sedam brežuljaka na kojima danas leži Rim.

Stručnjaci su podeljeni da li prazna grobnica može da bude povezana sa Romulom, kao i o tome da su braća Romul i Rem uopšte postojala.

Hram i sarkofag otkriveni su u blizini rimskog Foruma.

Iako se slažu da je pronalazak nečega takvog u srcu grada značajno otkriće, ono predstavlja više simbol nego što je u pitanju prava grobnica.

Istoričari skeptični

Ističu da čak i da je Romul, koji je ubio svog brata Rema, postojao, njegovo telo ne bi bilo u grobnici jer je, zavisno od izvora, njega je u raj odneo rani rimski bog Kvirinije ili su ga na delove iskidali ljubomorni rimski senatori.

"Ovo nije grobnica Romula, ali je deo uspomene na mesto gde je slavljen njegov kult", rekla je Alfonsina Ruso, direktorka rimskog Arheološkog parka Koloseum.

Sa druge strane, arheološkinja Patricija Fortini kaže da iako je mudro biti oprezan, ideja da grobnica može da bude povezana sa Romulom je zasnovana na drevnim istorijskim izvorima.

"I pričama se navodi da se grobnica Romula nalazi u blizini rimskog Foruma", istakla je za AFP.

Povezane vesti

Romul i Rem bili su, prema legedni, blizanci rimskog boga Marsa i sveštenice Ree Silvije, a odgajila ih je vučica.

"Svi mitovi i legende imaju u sebi element istine. Ubeđena sam da je postojao neki heroj koji je osnovao Rim", kaže Alfonsina Ruso.

Novootkriveni hram biće detaljno ispitan od strane arheologa, a nakon toga otvoren za javnost.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka