Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Interesantan prirodni fenomen: Epigenija na reci Toplici

Na istočnoj strani Kopaonika, ispod Pančićevog vrha, izvire reka Toplica koja na dva mesta teče uzbrdo.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Panonsko jezero čiji se jedan zaliv zavlačio između planina Jastrebac i Pasjača, ostavilo je za sobom, nakon povlačenja, zaravnjeno dno. Zemljište na tom delu sastavljeno je od vodoravnih slojeva gline, lapora i ilovače, a preko tog dela već 600.000 godina unazad teče reka Toplica.

Možda će vas zanimati i:

Kada se reka useca u više zemljište sastavljeno od čvrstih stena, a pored sebe ostavlja niže i mekše zemljište, nastaje anomalija poznata kao epigenija. Epigenija je retka pojava, a Toplica ih ima čak dve i to obe u Prokuplju.

Prva je kod brda Hisar, a kako kaže nastavnik geografije u prokupačkoj Osnovnoj školi "Ratko Pavlović Ćićko" Nenad Mutavdžić, za Topličke.com, ova prva epigenija oko brda Hisar je duga ceo kilometar i običnom posmaraču se čini kada posmatra reku da ona teče uzvodno. U stvari, reč je o jedinstvenom prirodnom fenomenu, kada reka ne može da probije zemljište, pa skrene svoj tok. U ovom slučaju, ona se vraća ponovo ka izvorištu, odnosno ka Kuršumliji, zaobilazi Hisar i nastavlja dalje ka Gubi, gde opet pravi krug, odnosno novu, manju epigeniju.

I prema rečima Darka Žarića, direktora prokupačkog Narodnog muzeja, Toplica je retka reka u Srbiji, ali i Evropi, koju odlikuje ova pojava u dužini od oko 700 metara.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka