Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Preplovio hiljade kilometara:"Brod duh" godinu dana plovio bez posade

Na obali okruga Kork u Irskoj nasukao se "brod-duh", a donela ga je oluja Denis.

  Izvor: Foto: Profimedia

Prolaznik je primetio napušteni brod na stenama ribarskog sela Balikoton. Čini se da je brod prešao hiljade kilometara za više od godinu dana, od jugoistoka Bermuda 2018. preko Atlantskog okeana.

"Ovo je jedan od milion takvih", rekao je lokalni šef spasilaca Džon Tatan.

Šef Kraljevske nacionalne institucije za spašavanje Balikotona rekao je za irski časopis Ekzaminer da "nikada nije video nešto tako napušteno".

Povezane vesti

Koja je priča iza ovog misterioznog broda bez posade?

U pitanju je brod Alta, koji je promenio brojne vlasnike i imena. Izgrađen je 1976. godine, a nedavno je plovio pod tanzanijskom zastavom.

Poslednji put ga je primetila Britanska kraljevska mornarica u septembru 2019. godine. Saga je počela u godinu dana ranije, kada je brod još imao posadu, a plovio je iz Grčke prema Haitiju.

Neidentifikovani problemi na brodu doveli su do prekida napajanja električnom energijom i Alta je plutala na moru 20 dana oko 2.100 kilometara jugoistočno od Bermuda, saopštili su iz Američke obalske straže.

Samo dva dana pre nego što je posada broda ostala potpuno bez hrane, obalska straža im je dostavila hranu i ostale zalihe.

Kako se uragan približavao, spasioci su odlučili da izbave posadu oštećenog broda od deset članova i odvedu ih u Portoriko.

"Alta ostaje napuštena na jugoistoku Bermuda, dok vlasnici pokušavaju da je spasu", rekao je tada portparol Bermudskog pomorskog operativnog centra.

Šta se potom desilo?

Delimično oštećena i bez posade, Alta je ostavljena da pluta.

Zatim, godinu dana kasnije, u septembru 2019. godine, ledeni patrolni brod Kraljevske mornarice HMS Protektor primetio je plovilo u sred Atlantika.

"Uz napore, brod može da se sredi, ali njegova budućnost je u rukama drugih", napisali su na Tviteru iz HMS Protektora, kada su utvrdili da na brodu nema posade.

Ko je odgovoran za brodove duhove?

Obično oštećeni brodovi ostaju obaveza njihovih vlasnika, koji su odgovorni i za osiguranje rešenja, izjavio je za BBC direktor obalske straže Irish Lights Robert Mekejb.

Međutim, ako se utvrdi da takvo plovilo predstavlja opasnost, lokalne vlasti mogu uložiti napore da ga izvuku.

"Imali smo niz incidenata poput ovog u moru u Iskroj - ako nema vlasnika, nadležni iz Irish Lights će se umešati", rekao je Mekejb. "Nije uobičajeno da brod plovi okolo 18 meseci", dodao je. „Da je primećen samo jednom od oktobra 2018. godine, pokazuje koliko je okean ogroman".

Mekejb je dodao da je loše vreme nedavno moglo da utiče na to da se mnogo manji broj brodova primećuje u moru.

Povezane vesti

Šta bi moglo da sledeće da se desi?

Nema vidljivog zagađenja oko broda, utvrdili su naučnici za zaštitu životne sredine, kažu iz Saveta okruga Kork.

O sudbini broda odlučivaće okrug, ali i irska obalska straža, dok Mekejb dodaje da bi njegovo izvlačenje bilo skupo.

Ostaju nerešena pitanja: ko je vlasnik broda? Kakav tovar je bio na brodu u vreme kada bio napušten? Odgovore na ova pitanja možemo da dobijemo tek kada se donese odluka o tome - šta će biti sa brodom.

Izvor: BBC News na srpskom

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka