Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Katar se toliko zagreva da vlasti moraju da rashlađuju i ulice

Katar već neko vreme oseća posledice klimatskih promena. Temperature u ovoj državi su već porasle za više od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijska vremena, što je po međunarodnim standardima maksimum da ne bi došlo ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Ukoliko se usudite da u podne izađete na ulice Dohe, glavnog grada Katra, očekujte da ćete se za 15 minuta istopiti na temperaturi od 48 stepeni. Uticaji klimatskih promena nastavljaju da uzimaju maha, pa se tako države Bliskog Istoka suočavaju sa sve višim temperaturama.

Washington Post izveštava da je Katar već počeo sa postavljanjem klimatskih uređaja na brojnim otvorenim prostorima, uključujući tržnice na otvorenom, sportske stadione, šetališta i parkove. Jedan od najambicioznijih projekata bio je ugrađivanje klima uređaja na skoro sagrađeni stadion Al Janoub, koji će 2020. godine ugostiti više od 40 hiljada fudbalskih navijača na svetkom prvenstvu. 

Povezane vesti

„Ako se isključe klima uređaji, postaje nepodnošljivo. Ne možete efikasno da funkcionišete“, kaže Jusef al-Hor, osnivač Zalivske organizacije za istraživanje i razvoj, za Vašington post.

Katar već neko vreme oseća posledice klimatskih promena. Temperature u ovoj državi su već porasle za više od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijska vremena, što je po međunarodnim standardima maksimum da ne bi došlo do katastrofalnih posledica.

Povezane vesti

Međutim, ovo rashlađivanje otvorenog prostora dodatno doprinosi ubrzanju začaranog kruga, jer električna energija kojom se napajaju ovi uređaji dobija se od fosilnih goriva, koji pak u atmosferu izbacuju još više ugljen-dioksida, koji izaziva klimatske promene i globalno otopljavanje.

Katar je inače, zemlja koja emituje najviše gasova koji izazivaju efekat staklene bašte po glavi stanovnika. Prema podacima Svetske banke, skoro tri puta više od Amerike i gotovo šest puta više od Kine. Pored toga, oko 60 odsto ukupne električne energije Katar koristi za hlađenje. Istovremeno, klimatizacija čini manje od 10 odsto potrošnje električne energije u Kini ili Indiji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka