Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gadžeti za posmatranje i slikanje prirode

Za snimanje, pa čak i za posmatranje prirode, od velike pomoći može biti pravilno izabrana oprema – od dvogleda s kojim ćete moći da vidite i najudaljenije motive do kvalitetne kamere ili fotoaparata kojim ćete zabeležiti predivne ...

  Izvor: Foto: promo

Sigurni smo da poput nas uživate da provodite svoje vreme u prirodi, da je posmatrate, uživate u svežem vazduhu i lepoti koja oduzima dah. Toliko ima toga za videti, dodirnuti, pomirisati i posmatrati da ne samo da treba uživati u svakom trenutku nego i delić te lepote zauvek uhvatiti na fotografiji ili video klipu. 

Za snimanje, pa čak i za posmatranje prirode, od velike pomoći može biti pravilno izabrana oprema – od dvogleda s kojim ćete moći da vidite i najudaljenije motive do kvalitetne kamere ili fotoaparata kojim ćete zabeležiti predivne trenutke. 

Najbolji fotoaparati za slikanje prirode

Izabrati dobar fotoaparat i foto opremu za wildlife fotografiju može biti prilično izazovan zadatak, posebno ako se inače ne bavite fotografijom pa ne znate šta zapravo treba da očekujete od fotoaparata koji će biti dobar za slikanje prirode i koju dodatnu foto opremu obavezno treba da nabavite. 

Zadatak je naravno mnogo jednostavniji kada znate šta tražite i šta vam tačno treba. Kao i kod biranja bilo koje foto opreme ili bilo koje vrste fotoaparata i kod ovakvih kamera raspon cena je vrlo širok i ako planirate da ih birate isključivo po ceni možete izabrati aparat bilo kojeg cenovnog razreda. 

Predivne i kvalitetne fotografije prirode možete dobiti koristeći kompaktne digitalne fotoaparate ili D-SLR fotoaparate s izmenjivim objektivima. Naravno, najveća razlika između spomenutih vrsta aparata je u odnosu na njihove cene, način slikanja i kvalitet snimljenih fotografija. Za početnike i sve one koji o wildlife fotografiji razmišljaju kao o povremenom hobiju, sasvim dovoljni će biti kompaktni digitalni aparati. Osim njihove niže cene i jednostavnijeg načina korišćenja, prednost je u njihovoj veličini – manji su, kompaktni i za razliku od robusnih d-slr fotoaparata, jednostavni su za nošenje sa sobom na svaki izlet ili putovanje. 

Još jedan zgodan način neobaveznog snimanja vaših avantura u prirodi je uz pomoć sportskih kamera. One su izuzetno prilagodljive, lagane i svestrane, a uz pomoć raznih dodataka i nastavaka možete ih montirati na glavu, grudi ili čak i psa ako s njim rado odlazite u prirodu, i bez ikakvog napora dobiti visokokvalitetne snimke i fotografije.  

Ako svom hobiju fotografisanja prirode želite da se posvetite malo ozbiljnije, za slikanje ćete verovatno izabrati d-slr fotoaparat čije su najveće prednosti izuzetno kvalitetne, gotovo profesionalne, fotografije, puno različitih mogućnosti slikanja i postizanja najboljeg rezultata, a najveće mane njihova veličina, težina, kao i naravno, cena. 

Iako većina današnjih fotoaparata ima bezbrojne mogućnosti, kod biranja d-slr fotoaparata za slikanje prirode treba da obratite pažnju na nekoliko specifičnih funkcija fotoaparata.  

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Najvažnije karakteristike DSL-R fotoaparata za slikanje prirode:

Telo fotoaparata – kod wildlife fotografije vaša će kamera biti izložena svim vremenskim uslovima kao i vi sami pa morate da se pobrinete da je u svakom trenutku dobro zaštićena i otporna na sve uticaje prirode (vetar, kišu, prašinu, prljavštinu). Isto tako, treba obratiti pažnju na samu veličinu i težinu fotoaparata (samog tela i dodatnih objektiva) jer će u većini slučajeva biti nemoguće sa sobom nositi i stalak za aparat. Ako se odlučite upravo za d-slr fotoaparat za slikanje prirode obavezno nabavite i udoban foto ranac u kojem ćete moći da nosite i aparat i svu potrebnu dodatnu foto opremu. 

Vrsta objektiva – uobičajna je zabluda da za slikanje prirode treba da imate poseban aparat, a ono što zaista mora biti posebno su objektivi. A za wildlife fotografiju osim normalnog objektiva, najvažniji su – telefoto objektiv koji će vam omogućiti slikanje na velikoj udaljenosti i širokougaoni objektiv s kojim ćete imati širi ugao slikanja.

AF (autofokus) – odnosno automatsko izoštravanje je jedno od najznačajnijih funkcionalnosti kada se radi o biranju fotoaparata za slikanje prirode. AF sistem će vam omogućiti preciznost i slikanje jasnih izoštrenih fotografija, a kod biranja novog fotoaparata za slikanje prirode treba da obratite pažnju na brzinu AF sistema. 

FPS (frame per second) – FPS predstavlja brzinu slikanja koja je posebno značajna kod slikanja prirode. S obzirom da ne možete preterano da utičete na motiv koji slikate, važno je da što brže i preciznije uhvatite savršenu fotografiju. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka