Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ova evropska prestonica uskoro postaje prvi grad – nacionalni park

Glavni grad Velike Britanije bi do uskoro trebalo da ponese titulu grada nacionalnog parka kao prvi takav grad u svetu i iako se ne radi o klasičnom principu stroge zaštite netaknute i čiste prirode, šest godina stara inicijativa ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Šta vaš grad radi na tome da učini sredinu u kojoj živite čistijom i zdravijom? To je pitanje koje postavlja svetski ekonomski forum u kratkom videu o Londonu, koji želi da postane prvi grad nacionalni park. Kako to rade gradske vlasti u Londonu koji ima skoro skoro 9 miliona stanovnika?

Povezane vesti

London planira da postane prvi grad nacionalni park na svetu, dajući prirodi centralno mesto u urbanom životu. U jednom od projekata od stanovnika se traži da sve betonirane površine ozelene, tako što će na prilazima kućama i zgradama posaditi biljke ili zameniti podne obloge na terasama i u dvorištima travom.

Povezane vesti

Od stanovnika Londona traži se i da naprave male rupe u žičanim ogradama što će omogućiti neometano kretanje ježevima.

Ima i drugih, većih projekata u Londonu. Gradonačelnik planira da za 10 odsto poveća pokrivenost grada krošnjama drveća i pretvori više od polovine grada u zelene površine do 2050. godine. Da bi to postigao, London mora da prevaziđe velike prepreke.

Do 2040. broj stanovnika porašće za dva miliona, a izgradnja novih zgrada može da bude opasnost za prirodu. Neki projekti već se uklapaju u borbu za zaštitu prirode. Na West endu za pet godina, napravljena su 64 zelena krova na stambenim zgradama, što je smanjilo temperaturu i upilo veliki deo padavina.

Povezane vesti

Većina svetske populacije živi u gradovima. Do 2050. godine, 7 od 10 stanovnika živeće u gradovima, da li vaš grad čini dovoljno da sačuva prirodu, pita Svestski ekonomski forum. 

Izvor: N1

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka