Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glas Ohridskog jezera: Jedinstven projekat posvećen Ohridu koji osvaja svet

Balkanske zemlje bogate su prirodnim lepotama – planinama, rekama, jezerima – koje iz godine u godinu privlače sve više turista. Neke od njih interesantnije su posetiocima sa strane, druge gostima iz regiona, ali svima im je zajedničko ...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Uz pomoć komunikacionih tehnologija, inicijativa pod nazivom „Glas Ohridskog jezera“ uspela je da spoji prirodne lepote ovog makedonskog jezera sa muzičkom umetnošću, i stvori melodije koje omogućavaju da se istraže njegove mistične dubine i samo jezero doživi na potpuno drugačiji način.

Ohridsko jezero je godinama bilo inspiracija mnogim umetnicima koji su slikanjem, fotografijom, filmom ili melodijom pokušali da „uhvate“ lepotu ovog prirodnog blaga, a upravo ovaj projekat na jedinstven način oživljava jezero i daje mu glas.

Pokretač ove muzičko-tehnološke inicijative je Makedonski Telekom (deo Dojče Telekom grupe), a ideja proizilazi iz dugogodišnjeg prijateljstva sa vodećom kulturnom manifestacijom „Ohridski letnji festival“, koja promoviše lepote grada Ohrida i Ohridskog jezera, i poziva na njihovo očuvanje.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Posetioce sajta http://www.glasotnaezeroto.mk/ samo jedan klik deli od prilike da čuju pesmu Ohridskog jezera tokom mirnih jutara, razigranih popodnevnih sati i noći kada vetar nežno talasa vodenu površinu. Uz zvuke koji dolaze sa površine ili iz nepredvidive dubine jezera, kompozitor Džijan Emin i Makedonski Telekom pružaju neponovljivo iskustvo istraživanja najstarijeg prirodnog jezera u Evropi.

Složeni kompjuterski algoritam ispunjen je podacima sa Ohridskog jezera (doba dana, vremenski uslovi, dubina, živi svet, i drugi), zatim ih prevodi u zvučne uzorke koje Eminova kreativnost pretvara u muziku, prenoseći čarobni zvuk jezera. Spoj tehnologije, muzike i prirodnih lepota stvara nikad ranije predstavljenu melodiju koja kroz zvučne talase prenosi jedinstvenu priču staru više od 2 miliona godina.

Ubrzo nakon što je pokrenut, sajt „Glas Ohridskog jezera“ (http://www.glasotnaezeroto.mk/) privukao je više od milion posetilaca, većinom građana Makedonije, ali i zemalja širom sveta. Ljudi iz Evrope, SAD, Brazila uživali su u inovativnoj muzičko-tehnološkoj avanturi zvanoj “Glas Ohridskog jezera”.

Ohridsko jezero nije jedini prirodni biser koji može svoj glas da pozajmi za stvaranje umetnosti i, što je još važnije, stvaranje trajnih vrednosti koje će nas zauvek podsećati na njegov značaj. Ako se tehnologija koristi na pravi način, ona može biti most između ljudi, prirode i zemalja, pomažući nam da se bolje upoznamo.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka