Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova otkrića na lokalitetu Remezijana: U Beloj Palanci pronađena kasnoantička grobnica

Arheološka ekipa Filozofskog fakulteta u Beogradu, završila je ovogodišnja iskopavanja u Beloj Palanci. Otkrivena je kasnoantička memorija od suhozida u čijoj unutrašnjosti je otkriveno četiri skeleta iz perioda druge polovine 4. ...

  Izvor: Foto: Dokumentacija Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu

Dvoje pokojnika sahranjeno je u grobnici, koja je pored skeletnih ostataka sadržala i grobne priloge – srebrnu fibulu, staklene boce i bronzani novčić. Drugo dvoje pokojnika sahranjeno je na samom ulazu u memoriju u znatno skromnijem grobu.

Povezane vesti

Uz spoljne ivice memorije, otkriveno je još 15 grobova iz perioda kasnog 4. i 5. veka. Većina pokojnika je sahranjena sa skromnim prilozima – bronzanim novcem, narukvicama od kosti i bronze ili naušnicama od lošeg srebra.

Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2019:08:02 14:08:29
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Arheološka zbirka Filozofskog fakulteta

Među njima se ističu dve sahrane – jedna gde je pokojnica bila sahranjena na podu od opeka, od kojih je jedna imala urezan krst, zajedno sa staklenim bocama i zlatnim naušnicama i druga čija je sahrana krajnje atipična. Naime, za razliku od većine kasnoantičkih grobova, pokojnica je spuštena u grob licem na dole sa desnom rukom ispod tela. Iznad njenog groba, otkriveni su i tragovi rituala koji se odvijao neposredno nakon sahrane, a koji je uključivao lomljene keramičke posude, ostatke životinja kao i nekih metalnih predmeta.

Software:Adobe Photoshop CS6 (Windows) Created: 2019:07:26 21:18:31
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Arheolozi se nadaju da će dalje antropološke analize reći nešto više o njenom životu ili načinu smrti, što bi eventualno opravdalo njen tretman od strane zajednice u kojem je živela.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka