Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Peruanski arheolozi pronašli drevni reljef star oko 3.800 godina

Arheolozi su u severnom Peruu otkrili su drevni reljef izgubljene civilizacije Caral, za koji se veruje da je star oko 3.800 godina.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mural je pronađen na arheološkom nalazištu Vichama, severno od Lime i prikazuje žabu u ljudskome liku.

Dr. Ruth Shady Solis, direktorka Arheološkog lokaliteta Caral (ZAC) veruje da scena prikazuje najavu dolaska kiše, što svedoči o značaju vode u kriznom razdoblju.

Rekla je i da novootkriveni murali, koji predstavljaju lokalne klimatske promene, ukazuju na potencijalni razlog nestanka drevne civilizacije.

Dodaje da su u andskoj civilizaciji žabe predstavljale vodu te da lik koji se nalazi ispod njih predstavlja ljude koji željno iščekuju padavine jer one omogućuju nastavak života.

Povezane vesti

U blizini su otkrivena i četiri reljefa koji prikazuju ljudske glave okružene zmijama te arheologe podsećaju na velika zrnja semenja s ljudskim licem.

Naučnici su objasnili da su ti reljefi verovatno nastali u razdoblju oskudice i gladi.

Arheološkinja Tatjana Abad na konferenciji za novinare je rekla da reljefni prikazi verovatno predstavljaju krizno razdoblje kroz koje su prolazili tadašnji stanovnici tog područja.

Arheološko nalazište Vichama nalazi se u pokrajini Huaura u današnjem Peruu. Iskopavanja su započela 2007, a naučnici veruju da je tamo živela drevna civilizacija koja se bavila poljoprivredom i ribarstvom.

Povezane vesti

Kažu da lokalitet neprestano otkriva nove informacije o drevnoj civilizaciji, poput naprednog plana grada i arhitekture.

Caral je najstarije pretkolumbijsko naselje južnoameričkih kultura. Nalazi se u dolini reke Supe, blizu grada Supea u peruanskoj pokrajini Barranci.

Naselje Caral pripadalo je kulturi Norte Chico (9210. pre nove ere - 1800 pne) koja je razvila i najstariju američku civilizaciju oko 3000. godine pre nove ere.

Ovaj arheološki lokalitet pokriva površinu od preko 60 hektara, a od 2600. do 2000 pre nove ere tamo je živelo oko 3.000 stanovnika.

Premda u okolini postoje i ostali gradovi kulture Norte Chica, koji takođe polažu pravo na titulu najstarijeg naselja obe Amerike, Caral je najveći i najistraženiji lokalitet.

Nalazište je na UNESCO-vu spisku kulturne baštine o 2009. godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka