Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ostaci naselja starog 9.000 godina pronađeni kod Jerusalima (FOTO)

Veliko neolitsko naselje, najveće ikada nađeno u Izraelu i Levantu, istražuju arheolozi pred izgradnju autoputa pet kilometara od Jerusalima, prenose izraelski mediji saopštenje Uprave za antikvitete.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ostaci naselja starog 9.000 godina nađeni su kraj grada Moca i smatraju se velikom prekretnicom u istraživanju praistorijskih naseobina zbog svoje veličine i dobro očuvane materijalne kulture, izjavio je Jakob Vardi koji rukovodi iskopavanjima.

"Ovo nalazište će drastično promeniti ono što znamo o eri neolita", rekao je Vardi, objasnivši da se do sada verovalo da je područje Judeje bilo prazno i da takva nalazišta postoje samo na drugoj strani reke Jordan.

On je aludirao na deo Zapadne obale, koristeći biblijski naziv.

Naselje je pronađeno samo nekoliko desetina centimetara ispod površine zemlje. Ono je dugačko pola kilometra i veruje se da je u njemu živelo oko 3.000 stanovnika, što je, kako je opisano, "stvarna metropola".

Praistorijska Moca bi se zato mogla meriti sa današnjim Jerusalimom ili Tel Avivom. Ljudi koji su živeli u tom gradu imali su trgovačke i kulturne veze sa stanovnicima Anadolije, između ostalih, jer odatle potiču predmeti od vulkanskog stakla nađeni na nalazištu.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Stanovnici su se bavili lovom, stočarstvom, posebno uzgojem ovaca, i poljoprivredom.

Uz praistorijsko oruđe, hiljade vrhova strela, sekira, sečiva i noževa, nađena su i skladišta mahunarki, pogotovo sočiva.

Činjenica da je seme sačuvano je zadivljujuće imajući u vidu starost nalazišta, rekli su arheolozi.

Nađene su i mnogobrojne male statue, figura vola, jedno kameno lice, nakit i male kamene narukvice koje su izgleda nosila deca.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

U drevna vremena, kao i danas, naselje se nalazilo na obalama potoka Sorek i blizu drugih izvora vode. Drevna plodna dolina u kojoj je nastalo je na putu koji vodi do Jerusalima.

"Hiljadama godina pre izgradnje piramida, ono što vidimo u neolitskom periodu jeste da je sve više stanovnika živelo u stalnim naseljima. Oni su se manje selili i sve više bavili poljoprivredom", rekao je Vardi.

U naselju su nađene velike stambene građevine, javne dvorane i mesta molitvi i uzani praistorijski prolazi izmedju njih, što ukazuje da je planiranje izgradnje bilo na visokom niovu.

Nađeno je i nekoliko grobova i u njima kameni objekti.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Ispred jednog groba dvojice ratnika, kako se veruje, jer su sahranjeni s bodežom i kopljem, otkopane su kosti magarca.

"Očito se mislilo da će im magarac poslužiti u svetu koji dolazi", rekao je Vardi.

Kada se završi istraživanje na arheološkom nalazištu sledi nastavak rada u laboratoriji, najavili su arheolozi.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka