Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrili kako nastaje "sneg" od soli na Mrtvom moru

Na najdubljim delovima površine Mrtvog mora već decenijama se stvara "sneg" od soli, fenomen koji zbunjuje istraživače koji proučavaju jednu od najslanijih morskih voda na planeti.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživači iz Američkog Geofizičkog Saveza veruju da su konačno otkrili poreklo slanog snega, kao i i to kako so sačinjava Zemljinu koru.

Od 1970-ih godina preusmeravanje slatkih voda koje su se ulivale u Mrtvo more - slano jezero koje se graniči sa Izraelom i Jordanom, smanjilo je vodostaj, zbog čega je koncentracija soli u Mrtvom moru veća.

Povezane vesti

 Godinama, naučnici posmatraju slane omotače koji se formiraju na površini vode. So se nagomilava po površini jezera, a visina novonastalih struktura, oblika ispružnog prsta, na godišnjem nivou je 10cm. Ova pojava prkosi fizici, ili su bar geolozi tako mislili.

“Početak prstiju bi trebalo da je svega nekoliko milimetara ili centimetara debljine, međutim, oni se nalaze svuda, po čitavoj površini jezera”, objasnila je ko-autorka istraživanja, Ehart Mejburg u izjavi, koju je preneo IFL Science.

Tokom letnjih meseci, zbog toplote se jezero podeli u dva nivoa - topliji i slaniji, gornji nivo i hladniji i manje slan, donji nivo. Gornji nivo vode postaje sve slaniji zbo isparavanja vode. Kako je gornji sloj stalno pod uticajem talasa i drugih pokreta, manje količine tople vode mogu da se mešaju sa donjim slojem hladnije i gušće vode.

Povezane vesti

Toplota se prenosi brže od soli, i kako se topla voda hladi, tako so prelazi u formu plutajućih kristala, ili “sneg”, u procesu koji naučnici nazivaju “prsti”.

“Nastale forme “prstiju” su previše male da bi se posmatrale..ali kako tonu, one brzo pronalaze jedne druge i formiraju sve veće i veće strukture”, objasnio je autor istraživanja, inženjer mehanike, Rafael Uilon.

Povezane vesti

Do nedavno sve ovo je bila samo teorija, dok naučnici nisu postavili video koji predstavlja kompjutersku simulaciju čitavog procesa nastanka prstiju i snega, na Water Resources Research. Ovaj video potvrđuje njihovu teoriju “slanih prstiju”.

Mrtvo more je jedino hipersalinsko vodeno telo na Zemlji, gde su istraživači mogli da posmatraju ovakav proces, pa je zbog toga i jedinstvena prirodna laboratorija.

Ovo istraživanje pomoglo je istraživačima da bolje razumeju fizičke procese u Mrtvom moru, kao i kako se mogu razvijati i izgraditi strukture soli u Zemljinoj kori, kao što je na primer, debeli sloj soli formiran ispod Sredozemnog/Mediteranskog mora.

Na najdubljim delovima površine Mrtvog mora već decenijama se stvara "sneg" od soli, fenomen koji zbunjuje istraživače koji proučavaju jednu od najslanijih morskih voda na planeti.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka