Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji obeležen Dan nauke u čast rođendana Nikole Tesle

U Srbiji se, u čast rođendana velikog naučnika i inovatora - Nikole Tesle, proslavlja Dan nauke. Osim u muzeju koji nosi njegovo ime, taj dan obeležen je i konferencijom u Narodnoj skupštini, u kojoj je pre dva dana izglasan i novi ...

  Izvor: Foto: promo

Nacionalni Dan nauke, 10. jul, ustanovljen na dan rođenja jednog od naših najvećih naučnika Nikole Tesle, obeležen je konferencijom Nauka u Parlamentu posvećenoj gorućim temama: klimatskim promenama, kvalitetu vode i vazduha i obnovljivim izvorima energije.

Događaj Nauka u Parlamentu (Science Meets Parliaments) organizovan je u Narodnoj skupštini Republike Srbije gde su u okviru jednodnevnih panela i radionica imali priliku da se susretnu i razmene ideje i mišljenja brojni naučnici i istraživači, članovi parlamenta, donosioci odluka, kao i predstavnici građanskih udruženja.. 

Povezane vesti

Glavni program događaja činile su tri panel-diskusije sa temama: Obnovljivi izvori energije, Klimatske promene i voda i Kvalitet vazduha i gasovi staklene bašte.

Učesnicima konferencije obratila se i Čarlina Vičeva, zamenica direktora Objedinjenog istraživačkog centra (JRC), koji je Centru za promociju nauke poverio organizaciju ovog događaja, naglasivši da je od posebnog značaja to što je organizacija ovog događaja po prvi put dodeljena zemlji koja nije članica Evropske unije. Ministar Šarčević naglasio je da je cilj da kvalitet visokog obrazovanja i nauke plasiramo kao dobar izvozni proizvod, istakavši da Zakon o nauci i istraživanju, koji je usvojen pre dva dana, sadrži dobra rešenja za budućnost nauke, te naveo da se radi o novoj strategiji obrazovanja i nauke. ”Razmišljaj globalno, deluj lokalno, to je pravi pristup”, rekao je Sem Fabrici i dodao da je važno podizanje svesti građana o zaštiti životne sredine, kao i da je potrebna podrška naučne zajednice kako bi i privreda prihvatila promene, a neophodno je i da građani budu svesni svojih pojedinačnih odgovornosti.

Povezane vesti

Tokom panela o obnovljivim izvorima energije, prof. dr Nebojša Nakićenović iz Instituta za primenjenu analizu sistema istakao je da su ciljevi održivog razvoja međusobno povezani, kao i da je potrebna integracija energije i klime kako bi se dostigla održiva budućnost za sve. Tokom sesije je naglašeno da regija jugoistočnog Balkana  poseduje veliki neiskorišćen potencijal po pitanju održivih izvora energije, a predstavljeni su i konkretni primeri iz prakse, odnosno priča o radu prve privatne solarne elektrane u Srbiji. 

O konkretnim posledicama klimatskih promena u Srbiji govorio je prof. dr Vladimir Đurđević, vanredni profesor na Grupi za meteorologiju Fizičkog fakulteta, upozorivši na projekciju porasta temperature u Srbiji do 2100. godine, kojoj preti porast i do četiri stepena u proseku.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka