Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zagađuje vazduh i okolinu i ubija ljude: Indijski "Mont Everest smeća" raste neverovatnom brzinom (VIDEO)

Visoka poput tornjeva Londonskog mosta, deponija u Gazipuru, na istočnom obodu Nju Delhija, i dalje raste zapanjujućim tempom. Za godinu dana postaće viša od Tadž Mahala, jednog od najznačajnijih obeležja Indije.

  Izvor: Foto: Profimedia

"Mont Everest" deponija, kako ju je nazvalo lokalno stanovništvo, sada zauzima površinu koja odgovara veličini više od 40 fudbalskih stadiona. Hrpa otpada svake godine poraste za deset metara i trenutno je visoka 65 metara, a očekuje se da će sledeće godine biti viša od Tadž Mahala, koji je visok 73 metra.

Kada je 1984. godine Gazipur sagrađen, ovo naravno nije bila namera. Do 2002. godine, deponija je dostigla kapacitet od 20 metara i trebalo je da bude zatvorena. Danas, više od 20 miliona ljudi koji žive u Nju Delhiju uglavnom se oslanjaju na ovu rastuću monstruoznost i dve druge deponije, od kojih je svaka dostigla svoj maksimum još pre deceniju.

Povezane vesti

"Oko 2.000 tona smeća baci se u Gazipur svakog dana", izjavio je za AFP jedan opštinski zvaničnik u Delhiju pod uslovom da ostane anoniman. To iznosi 10 metara rasta svake godine.

Međutim, deponija nije samo ogromno prostranstvo smeća, već i velika opasnost. U više navrata Opštinska korporacija Istočni Delhi (EDMC) je pokušala i nije uspela da je ugasi prilikom požara. 

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Prošle godine dva lokalca ubijena su u klizištu nakon što je deo "planine" propao od jakih kiša. Smrti su dovele do zatvaranja deponije i analize sanacije deponije od strane Agencije za zaštitu životne sredine (EPA).

"Prilikom posete mestu u novembru 2017, primećeni su podzemni požari, emisija štetnih gasova sa površine otpada, životinje koje sakupljaju otpad...", stoji u izveštaju Agencije.

Povezane vesti

Zaključci su bili jednostavni - punjenje deponije na vrhu mora odmah da se prekine i EDMC treba da zatvori lokaciju Gazipuz i premesti operacije na novu deponiju što je pre moguće.

Ipak, zatvaranje je trajalo samo nekoliko dana, a otvoreno odlagalište se od tada nastavlja na istim linijama.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Profimedia

Budući da smrdljiva struktura nastavlja da raste bez kraja na vidiku, rizici za lokalno stanovništvo su mnogostruki. S obzirom da je otpad na ovoj planinskoj gomili labav, nekompaktan i izložen, on podstiče razgradnju i generiše toplotu i metan.

To znači da bi pod pravim uslovima, spontani požari mogli da postanu svakodnevnica.

Povezane vesti

Inače, Indija je jedan od najvećih proizvođača smeća na svetu, Zemlja se takođe suočava sa krizom otpada. Ukoliko se nešto ne uradi po tom pitanju, deponija Gazipur i druge mogle bi uskoro da postanu prevelike da bi se počistile.

Visoka poput tornjeva Londonskog mosta, deponija u Gazipuru, na istočnom obodu Nju Delhija, i dalje raste zapanjujućim tempom. Za godinu dana postaće viša od Tadž Mahala, jednog od najznačajnijih obeležja Indije.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka