Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjaževac, skriveni dragulji na jugoistoku Srbije

Knjaževac je opština pitomih dolina tri Timoka, valovitih brežuljaka i visokih i surovih planinskih vrhova Stare planine.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Na ovoj raskošnoj geografskoj površini skriveno je mnoštvo kulturno-istorijskih spomenika iz različitih epoha, od praistorije, drevnih Rimljana i njihovog vojnog utvrđenja Timakum minus, preko srednjovekovnog bisera Timočke eparhije - Bogorodičine crkve, do spomenika previranja na istorijskoj sceni Srbije - Gurgusovačke kule, kao i modernih tvorevina današnjice koje će tek postati znamenite.

Priroda se potrudila da stvori izazovne terene i prizore koji plene svojim karakteristikama.

Na samo pet kilometara od Knjaževca, u selu Rgošte, podzemna termalna voda brojnih lekovitih svojstava formira prirodno jezerce, čiju je obalu opština uredila i pretvorila u atraktivno i uređeno izletište. Topla voda Rgoške banje lek je za telo i dušu starije populacije, dok mladi uživaju u blagodetima ove vode na olimpijskom bazenu Sportsko rekreativnog kompleksa “Banjica”, koji još obuhvata dečji mini akva-park, mešovite terene za male sportove i restoran. Posetiocima je na raspolaganju spa centar sa parnim kupatilom, saunom sa slanim zidom i sobom za masažu.

Lepotica među planinama, na kojoj se nalazi jedan od najviših vrhova naše zemlje (Midžor, 2.169 m.n.v.) Stara je planina. Nepregledne livade pune samoniklog lekovitog bilja idealno su mesto za ljubitelje netaknute prirode, rekreativce, planinare, bicikliste, ljubitelje ekstremnih sportova. U zimskom delu godine planina se transformiše u najmlađi i jedan od najperspektivnijih skijaških centara u Srbiji. Više od 13 kilometara odlično uređenih staza različitih težina povezanih žičarama, ski-liftovima, sa prvom i jedinom gondolom u Srbiji, na raspolaganju su skijašima svih kategorija. Ski centar je opremljen sistemom za veštačko osneživanje, te nema bojazni od nedostatka kvalitetnog snežnog pokrivača.

Poseban kuriozitet u reljefu je klisura Ždrelo, u selu Stogazovac, poznata još i kao “Knjaževački meteori”.  Stene specifičnih formacija  izdižu se iznad reke i do visine od 70-80 metara, a svaka od njih ima simbolično ime. U koritu reke izvire tzv. sveta voda u narodu poznata kao “božja trpezica”. Ostaci starih vodenica, pećine i srednjovekovna crkvica Vidovdan čine ovaj ambijent neponovljivim i jedinstvenim.

Lokalno nematerijalno kulturno nasleđe, drevni običaj “Molitva pod Midžorom”, koji se praktikuje svake godine na Đurđevdan, donelo je opštini Knjaževac titulu Izuzetna destinacija Evrope.

Svaki dan u Knjaževcu nova je avantura i donosi ponovni užitak.

(PROMO)

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka