Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zimska ledena kapa na Arktiku sve manja i manja

Ove godine, ledeni pokrivač na Severnom polu dostigao je svoj maksimum 13. marta, ali to je među sedam najmanjih ledenih kapa po satelitskim merenjima.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Morski led na Arktiku dostiže svoj zimski maksimum otprilike u martu, posle jesenjeg i zimskog rasta. Ove godine, ledeni pokrivač na Severnom polu dostigao je svoj maksimum 13. marta, ali to je među sedam najmanjih ledenih kapa po satelitskim merenjima koja se obavljaju od 2007, kažu naučnici Nase i Nacionalnog centra za sneg i led SAD.

Ove godine maksimalna površina ledenog pokrivača bila je 14,78 miliona kvadratnih kilometara. To je za 860.000 kvadratnih kilometara manje od prosečnog maksimuma za period između 1981. i 2010. godine, što je područje veće od Teksasa.

Pogledajte i Iznenađujući razlog zbog kojeg je polarnim medvedima neophodan led da bi preživeli

Arktička ledena kapa, smrznuta morska voda koja pluta po površini Arktičkog okeana i okolnih mora, deblja i širi se u jesenjim i zimskim mesecima. Morski led dostiže maksimalnu godišnju površinu između februara i početka aprila. Smanjuje se i tanji u proleće i leto, i svoj minimum dostiže u septembru.

„Iako ova godina nije rekordna u lošem smislu, ta najveća površina i dalje ukazuje na opadanje veličine zimske ledene kape", kaže Melinda Vebster, Nasina naučnica iz Godarovog svemirskog centra u Merilendu. „Temperature na Arktiku su malo više od prosečnih i vidimo mnogo izgubljenog leda u Beringovom moru, ali u poređenju sa prethodnim godinama, ove godine ništa nije bilo ekstremno i dramatično".

Saznajte i Zašto se Kanada zagreva dva puta brže od ostatka sveta?

Porast temperature na Arktiku u poslednjim decenijama takođe je istanjio ledeni pokrivač. Višeslojni led, stariji i deblji led koji se ponaša kao bastion protiv topljenja za ostatak ledenog pokrivača, većinom je nestao. Studija koju je radio Ron Kvok, istraživač morskog leda u Nasinoj Laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni, u Kaliforniji, otkrio je da se 70% ledenog pokrivača sastoji od sezonskog leda, morskog leda koji raste brzo zimi i topi se do sledećeg leta.

„Velike promene u ledenom pokrivaču koje su povezane sa gubitkom višeslojnog ledenog pokrivača već su se dogodile", kaže Kvok. „Sezonski led sada predstavlja najveći deo Arktičke ledene kape. Zbog toga što je ovaj mladi led tanji i raste brže zimi, više je odgovoran za vreme i čini da je uticaj ledene kape drugačiji nego pre. Nije reč o tome da zimi i leti nećemo više videti promene na ledu, već da će ranjivost sistema biti mnogo veća", kaže Kvok.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka