Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Velika šteta od klizišta na obali Zaovinskog jezera

Upečatljivi su prizori popucalih i nakrivljenih kuća, vikendica i pomoćnih objekata u zaseoku Donji Mandići, najugroženijem od klizišta.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Poslednjih dana Zaovinsko jezero je punije (kažu za oko 15 metara) u odnosu na nedavni period, kada su zbog naglog ispuštanja vode i niskog vodostaja pokrenuta klizišta i popucale kuće na obali ovog jezera. Sada se svode posledice nesvakidašnjeg korišćenja te vodoakumulacije na Tari od strane EPS-a, nepovoljnog po objekte i prirodu na prostoru koje pripada području Nacionalnog parka „Tara”.

Upečatljivi su prizori popucalih i nakrivljenih kuća, vikendica i pomoćnih objekata u zaseoku Donji Mandići, najugroženijem od klizišta. Reč je o priobalnom delu od 30 do 50 hektara, gde se nalazi dvadesetak objekata. Tu se pokrenulo postojeće klizište koje je mirovalo četvrt veka. Stvorene su veće pukotine u zemlji i odroni, lokalni put je ozbiljno oštećen, a u četinarskim i bukovim šumama padala su stabla, ponegde se otkidali delovi šuma. Vlasnici su se sklonili iz popucalih objekata, a sada očajavaju i očekuju da im se pričinjena šteta nadoknadi.

Tužan prizor: Presušilo Zaovinsko jezero, isplivale kuće, crkve i grobovi (VIDEO)

Povodom ovih dešavanja, nakon izlaska na teren i sačinjavanja zapisnika o stanju, saopštenjem se oglasio i Nacionalni park „Tara”, uz navođenje podataka o vodostaju Zaovinskog jezera (da je krajem marta vodostaj na vodoakumulaciji bio oko 43 metra ispod maksimalne kote vode, što je uslovilo čak i potpuno presušivanje u rukavcima jezera) i uz konstataciju da ovakva situacija ovde nije zabeležena od 2000. godine.

"Ovim aktivnostima narušen je predeoni i ambijentalni izgled područja oko jezera Zaovine, kao posebno značajnog dela Nacionalnog parka „Tara”, što utiče i na smanjenje broja posetilaca (područje Zaovina posećuje veliki broj turista iz celog sveta). Spuštanjem nivoa jezera degradirana je slika jednog od najlepših predela u Srbiji. Jasno je da jezero nije napravljeno za potrebe turizma, već je u funkciji proizvodnje električne energije, ali se od 2015. godine nalazi u zaštićenom području nacionalnog značaja i potrebno je uskladiti aktivnosti sa novonastalom situacijom. Takođe, treba imati u vidu da je veliki broj stanovnika Zaovina izvor prihoda našao u aktivnostima vezanim za turizam i ugostiteljstvo", navode u ovom nacionalnom parku, te očekuju da će korisnik voda jezera Zaovine, HE „Bajina Bašta”, u što kraćem roku sanirati nastalu situaciju.

Zaovine: Nestvarni pogled na Nacionalni park „Tara“ iz vazduha (VIDEO)

Razmere štete pričinjene prirodi i ribljem fondu jezera vremenom će biti uočljive. Variranje vodostaja izuzetno negativno utiče na živi svet, naročito na riblji fond jezera, na mrest svih vrsta riba, ističu u NP „Tara”. Kako je rekao Siniša Jevtić, upravnik ribarskog područja u nacionalnom parku, ispuštanje dve trećine vode Zaovinskog jezera ugrozilo je riblji fond, devastiralo obalu, prirodne hranidbene resurse, onemogućilo mrest ribe (a ovde obitavaju klen, skobalj, pastrmka, grgeč, mrena i druga drinska riba).

"Tek će u narednih nekoliko godina biti primetne posledice po riblji fond, s tim što će već tokom predstojećeg leta ribolovci ovde videti ima li ribe i koliko je ima", kaže upravnik Jevtić.

Izvor: Politika

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka